Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Benefičnú Anjelskú kapustnicu v Košiciach podával aj Andrej Kiska

Na snímke druhý zľava prezident SR Andrej Kiska podáva anjelskú kaupsticu v Košiciach 22. decembra 2018. Výťažok z predaja tradičnej Anjelskej kapustnice je určený deťom a rodinám v núdzi. Foto: TASR

Benefičnú kapustnicu uvarenú v tisíclitrovom kotle pri soche Immaculata požehnal opát Ambróz Martin Štrbák. Vyzbierané peniaze poputujú pre organizácie Úsmev ako dar a občianske združenie Tvoja šanca.

Košice 22. decembra (TASR) – Vôňa kapustnice uvarená v obrovskom kotle počas soboty láka návštevníkov vianočných trhov na Hlavnej ulici v Košiciach. Výťažok z predaja tradičnej Anjelskej kapustnice je určený deťom a rodinám v núdzi, akciu prišiel podporiť aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý vianočnú polievku pred poludním začal podávať záujemcom. Následne ho pri naberačke vystriedal košický primátor Jaroslav Polaček.

Benefičnú kapustnicu uvarenú v tisíclitrovom kotle pri soche Immaculata na úvod požehnal opát Ambróz Martin Štrbák. Vyzbierané peniaze poputujú pre organizácie Úsmev ako dar a občianske združenie Tvoja šanca.

"Na Vianoce sa snažíme byť všetci so svojimi najbližšími, rodiny si spolu sadnú a prežívajú najkrajšie sviatky roka. Ale na Slovensku sú stále tisíce detí, ktoré tie rodiny nemajú, sú v detských domovoch."

"Preto som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť tejto charitatívnej akcie a trošku pomôcť. Všetci, ktorí máme to šťastie, že máme rodiny, by sme mali myslieť na Vianoce i počas celého roka na tých, ktorí toľko šťastia nemajú,"
povedal Kiska.

Príprava klasickej slovenskej kapustnice sa začala už v piatok, na starosti ju mal kulinár Ivan Rusina. "Oheň pod kotlíkom sme zapálili dnes ráno o 4.00 h. Ten kotlík má 1000 litrov, čiže to je takých reštauračných 5000 porcií. Do kapustnice išlo 260 kíl kapusty, sto kíl kolien s rebrami, kýbeľ sušených sliviek, dva kýble húb, koreniny a tajná ingrediencia, ktorú prezradím, a to je láska," priblížil pre TASR.

Anjelskú kapustnicu prvýkrát podával záujemcom nový primátor Polaček, ktorý pritom ocenil dobrovoľníkov za ich pomoc ľuďom v núdzi. "Je veľmi príjemné, keď sa môže človek podeliť o  dobročinnosť, keď ľudia prispievajú a ja som mohol prispieť tým rozdávaním a všetkých potešiť," uviedol. Výťažok Anjelskej kapustnice v rámci Košických rozprávkových Vianoc z minulého roka bol vo výške 3700 eur.