Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Konferencia v Košiciach pripomenie 70 rokov Štátneho divadla

Na snímke Štátne divadlo v Košiciach. Foto: Milan Kapusta

V rámci programu osláv jubilea je dnes v historickej budove ŠD od 10.00 h aj Informačný deň a o 17.00 h otvoria výstavu venovanú divadelnému výročiu.

Košice 18. septembra (TASR) - Divadlo v kontexte 70 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny je názov medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes koná v Košiciach. Ide o súčasť programu osláv 70. výročia vzniku Štátneho divadla (ŠD) Košice.

V salóniku historickej budovy ŠD počas konferencie odznie 13 príspevkov od slovenských, maďarských a poľských nielen divadelných odborníkov. "Budú sa zaoberať históriou Štátneho divadla Košice a jeho jednotlivých súborov, ale aj spoločensko-politickými okolnosťami vzniku divadla, vývojom divadelníctva, ktorý vzniku Štátneho divadla predchádzal či architektonickou históriou košickej divadelnej budovy," uviedol tlačový tajomník ŠD Košice Svjatoslav Dohovič.

Štátna kultúrna inštitúcia v Košiciach pod názvom Východoslovenské národné divadlo bola zriadená 3. júla 1945. Prvú divadelnú premiéru na jej doskách uviedli 15. septembra 1945, išlo o hru Ivana Stodolu Marína Havranová. Zakladajúcim riaditeľom a človekom, ktorý divadlo nielen personálne od základov budoval, bol Janko Borodáč, jedna z najvýraznejších divadelných osobností slovenskej histórie.

Riaditeľ ŠD Košice Peter Himič pri obhliadnutí sa za minulosťou vyzdvihol zámer Borodáča budovať košické divadlo od počiatku ako trojsúborové. "Veľmi prezieravo pochopil, že keď sa na začiatku nepustí do projektu troch súborov, tak sa to už nikdy nemusí zrealizovať. To bolo rozhodujúce pre charakter divadla, budoval ho od začiatku ako pendant Slovenskému národnému divadlu, aj sa vlastne volalo Východoslovenské národné divadlo," povedal Himič pre novinárov.

Za 70 rokov v divadle uviedli dosiaľ celkovo 933 premiér rôznych divadelných žánrov. Z toho bolo 526 činoherných premiér vrátane niekoľkých muzikálov, 209 operných, 79 operetných a 119 baletných premiér.

V rámci programu osláv jubilea je dnes v historickej budove ŠD od 10.00 h aj Informačný deň a o 17.00 h otvoria výstavu venovanú divadelnému výročiu. Vyvrcholením programu bude dnešná slávnostná premiéra klasického baletu Bajadéra za účasti prezidenta SR Andreja Kisku.