Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Michalovskí delostrelci nacvičovali novoročné salvy

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Ich prípravu prišiel skontrolovať aj minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň pripomenul, že tohtoročné novoročné salvy budú výnimočné, pretože im prvýkrát bude veliť žena.

Kolíňany 29. decembra (TASR) – Vo vojenskom výcvikovom priestore Kolíňanský vrch neďaleko Nitry v piatok duneli delá. Vojaci zo Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce tu nacvičovali vypálenie tradičných novoročných sálv.

Ich prípravu prišiel skontrolovať aj minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS). „Som rád, že naši delostrelci sú pripravení na salvy, ktoré budeme strieľať 1. januára 2018. Presvedčil som sa, že sú schopní splniť úlohy a aj takýmto spôsobom si budeme môcť pripomenúť 25. výročie vzniku SR a zároveň aj Ozbrojených síl (OS) SR,“ skonštatoval minister.

Novoročné delostrelecké salvy vystreľujú OS SR pravidelne od vzniku samostatnej SR, teda od roku 1993. „Ide o pokračovanie tradície z predchádzajúcich republík, teda československej federatívnej a prvej Československej republiky. Celkovo je vždy vystrelených 20 delostreleckých sálv,“ uviedol Gajdoš.

Ako pripomenul, tohtoročné novoročné salvy budú výnimočné, pretože im prvýkrát bude veliť žena. Veliteľka palebnej čaty Tatiana Falisová velila vojakom aj pri cvičení na Kolíňanskom vrchu. „Nácvik ceremoniálnych sálv sa od výcviku pri bojových streľbách líši. Treba dbať viac na efekt. Samozrejme, treba najmä sledovať činnosť veliteľov diel, aby sa dodržiaval aj časový harmonogram jednotlivých strelieb, medzi ktorými je 15-sekundový interval,“ povedala Falisová.

Podľa veliteľky je mimoriadne dôležité dbať predovšetkým na bezpečnosť. Aj napriek tomu, že sa pri novoročných salvách strieľa iba cvičnou muníciou, hluk a tlakové vlny môžu napáchať aj škody. Tak ako na Nový rok 2016, keď tlak vzduchu po výstrele nevydržala jedna z pouličných lámp na Tyršovom nábreží v Bratislave a praskla. „Najdôležitejšie je, aby nedošlo k nejakému úrazu a aby všetko dopadlo tak, ako má. To znamená, že človek musí byť veľmi pozorný a obozretný,“ dodala Falisová.