Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Hasiči v Košickom kraji mali v noci na nedeľu 27 výjazdov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac výjazdov mali k popadaným stromom. Najčastejšie zasahovali v Košiciach, boli aj v Spišskej Novej Vsi, Podhorodi, Malej Ide, Smolníckej Hute, Novom Ruskove, tiež v okrese Rožňava.

Košice 18. marca (TASR) – Hasiči v Košickom kraji mali v noci na nedeľu a počas rána 27 výjazdov. Súviseli najmä s počasím. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Najviac výjazdov mali k popadaným stromom. Najčastejšie zasahovali v tejto súvislosti v Košiciach, boli aj v Spišskej Novej Vsi, Podhorodi, Malej Ide, Smolníckej Hute, Novom Ruskove, tiež v okrese Rožňava.

Hasiči boli vyslaní aj do Rozhanoviec, kde z rodinného domu odtrhlo strechu, v Turni nad Bodvou zaznamenali jej poškodenie na bytovom dome. Niekoľko podobných zásahov mali aj v Košiciach, kde odtrhlo plechovú strechu z rekonštruovanej stavby, v jednom prípade zasahovali pri jej uvoľnení. Príslušníci boli okrem iného vyslaní aj k strhnutému satelitu, uvoľnenému bilbordu, boli ale aj pri dopravnej nehode. V Košickej Novej Vsi zas vyťahovali zapadnuté auto.

V sobotu (17.3.) vo večerných hodinách v Košiciach spadla aj časť starého tehlového múru, ktorý predstavuje oplotenie Malinovského kasární, na električkovú trať. V tom čase ňou neprechádzala žiadna električka, k zraneniam nedošlo. Na mieste zasahovala aj ťažká technika, ktorá časť oplotenia zbúrala.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Košický a Trebišovský okres výstrahu 2. stupňa pred vetrom a snehovými závejmi. Na ostatnom území východného Slovenska platí o stupeň nižšia výstraha okrem týchto aj pred ďalšími javmi, ako je sneženie či vietor na horách.

V Remetských Hámroch odtrhol vietor strechu materskej školy


Vietor v nedeľu ráno odtrhol strechu materskej školy v obci Remetské Hámre v Sobranskom okrese. Nikto sa nezranil.

Na mieste boli štyria hasiči s jedným kusom techniky. "Odpojili elektrický prúd, stiahli poškodenú strechu na zem a upevnili ju," informoval TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Starosta obce Michal Pado pre TASR uviedol, že išlo o celú strechu budovy s rozmermi približne 40 krát 20 metrov. "Je to odstránené, neohrozuje to občanov," skonštatoval. Materská škola bola podľa jeho slov postavená v 70. rokoch, je plne funkčná. V pondelok (19.3.) ju pre deti pravdepodobne neotvoria. "Aj plynová prípojka je poškodená, takže zrejme bude nejaká nútená odstávka," vysvetlil.

Podľa jeho ďalších slov v obci momentálne fúka silný vietor, nie je vidieť približne na desať metrov, teploty dosahujú až mínus desať stupňov Celzia. "Budem rád, keď to utíchne a potom budem riešiť ďalšie opatrenia," spomenul. Nateraz je spokojný s tým, že sa nikomu nič nestalo.

Situácia na cestách Košického kraja sa upokojila


Situácia na cestách Košického kraja sa v súvislosti so snežením upokojila. Stále tam však treba rátať s vetrom.

Ako TASR informovala prevádzková námestníčka Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Feješová, sneženie ustalo. "Vietor, ktorý je ešte všade dosť silný, nám nanáša sneh na tie úseky, kde sa stále tvoria záveje. Väčšinou ide o tie, ktoré sú nižšie položené ako okolitý terén," vysvetlila.

Mechanizmy sa na ne podľa jej slov vracajú cyklicky, aby ich udržali prejazdné. "Momentálne nemáme nikde väčší problém, žeby bol nejaký úsek neprejazdný, alebo žeby bola nejaká obec neprístupná," doplnila.

Na komplikovanom úseku Turňa nad Bodvou - Hrhov ráno evidovali vietor o rýchlosti približne 80 kilometrov za hodinu. "Teraz sa to trochu upokojilo, nárazy sú okolo 50 kilometrov za hodinu," priblížila. Polícia tam podľa jej slov veľkým nákladným vozidlám, ktoré sú prázdne, sťahuje plachty, aby nedošlo k ich prevráteniu.

"Na úsekoch, kde je teplota nižšia ako mínus päť stupňov Celzia, už soľ menej zaberá, takže tam sa už snažíme sypať zmiešaným materiálom. Hlavne kde je ujazdený sneh, aby sme cesty udržali prejazdné," uzavrela.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, treba tam rátať s vetrom a snežením


Cesty v Prešovskom kraji sú zatiaľ zjazdné, treba tam rátať s vetrom a snežením. Je na nich vrstva čerstvého, miestami kašovitého snehu. TASR to potvrdili jednotlivé oblastné dispečingy Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK).

Komplikácie v kraji nezaznamenali. V meste Poprad fúka silný nárazový vietor a miestami sa tvoria snehové jazyky. "Na cestách prvých tried, hlavne v oblastiach, kde sa tvoria snehové jazyky aj čo sa týka horského priechodu I/66 a Braniska, je miestami čerstvý sneh do jedného centimetra," uviedla dispečerka s tým, že výjazdy sú na každom stredisku, vozidlá sú teda v teréne a operatívne riešia zásahy.

V oblasti Prešov fúka na všetkých cestách silný vietor, tvoria sa tam aj snehových záveje. V oblasti Vranov nad Topľou už podľa dispečera sneženie ustalo, fúka slabší vietor. Dopravnú nehodu v tejto súvislosti zaznamenali pri obci Závadka v Humenskom okrese.

Ako TASR informoval Jaroslav Štofko zo SÚC PSK, v celom kraji je v teréne okolo 80 vozidiel.