Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Z kilogramu múky vyrobí Ľudmila Roková aj 250 vianočných oblátok

Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už piaty rok. Z jedného kilogramu múky vyrobí aj 250 vianočných oblátok. Foto: TASR

Pečie ich pre svoju rodinu, známych a kamarátov, ktorí ešte takéto zvyky udržiavajú. Pochutnávajú si na nich aj ľudia z obce. Myslí si, že každého poteší, ak má vianočné oplátky doma na stole.

Bánovce nad Ondavou 22. decembra (TASR) - Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už piaty rok. Robí tak nielen pre radosť, ale aj pre to, že ide o kresťanský zvyk. "Lebo tie oplátky nesmú chýbať pri štedrej večeri," uviedla pre TASR.

Pečie ich pre svoju rodinu, známych a kamarátov, ktorí ešte takéto zvyky udržiavajú. Pochutnávajú si na nich aj ľudia z obce. Myslí si, že každého poteší, ak má vianočné oplátky doma na stole. Aj preto sa rozhodla venovať tejto činnosti. Podľa jej ďalších slov je to ľahká práca, ale náročná na čas.

"Ak urobím cesto z jedného kilogramu múky, tak treba pri tom sedieť aspoň tri hodiny, kým ho všetko spotrebujem, upečiem," priblížila. Z takého množstva dokáže vyrobiť aj 250 oblátok. "Niekedy je to menej, niekedy viac, niekedy sa nejaká pokazí," spomenula.

Vo svojich začiatkoch piekla oblátky aj zo 40 kilogramov múky, teraz približne z polovice. "Pretože už je viac strojov, viac ľudí ich pripravuje," zdôvodnila. Oblátky sa dajú pripraviť na rôzny spôsob a tiež s rozdielnymi vianočnými motívmi alebo aj v podobe trubičiek.