Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Ars Šafarikiana ponúka priestor autorskej tvorbe vysokoškolákov

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Ide už piaty ročník celoslovenskej súťaže, ktorá bude do piatka (13.7.) prebiehať v novozrekonštruovanom areáli Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ).

Košice 8. júla (TASR) – Týždeň tvorivého písania Ars Šafarikiana, ktorý sa v Košiciach začne v pondelok 9. júla, ponúka opäť priestor autorskej tvorbe vysokoškolákov. Ide už piaty ročník celoslovenskej súťaže, ktorá bude do piatka (13.7.) prebiehať v novozrekonštruovanom areáli Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ).

"Podujatie bude už tradične spojené s obľúbenými dielňami tvorivého písania, besedami a workshopmi," priblížila členka organizačného výboru Markéta Andričíková. Do súťaže sa mohli zapojiť študenti vysokých škôl, ktorí sa venujú básnickej, prozaickej, publicistickej alebo dramatickej tvorbe. "Prihlásilo sa 12 študentov. Odborná porota z nich vybrala siedmich, ktorí strávia v Košiciach nezabudnuteľný týždeň plný kreativity," spresnila s tým, že zostavu účastníkov tvoria študenti Právnickej a Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a domácej Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Podľa Andričíkovej sa na podujatí niektorí študenti zúčastňujú opakovane. "Na jednej strane to vnímame ako signál spokojnosti účastníkov, ale zároveň je to pre nás aj veľká výzva pripraviť ešte bohatší, kvalitnejší a zaujímavejší program ako v uplynulých ročníkoch," vysvetlila. Okrem dielní zameraných na samotné tvorivé písanie si pre súťažiacich prichystali výtvarné, mediálne a dramaticky orientované činnosti.

"Máme naplánované tri interaktívne besedy, kombinované s tvorivým čítaním a písaním – so spisovateľkou a výtvarníčkou Monikou Kompaníkovou, s básnikom Mariánom Milčákom a so spisovateľom Petrom Karpinským, aj zaujímavý interaktívny koncert etnofolkloristu a multiinštrumentalistu Michala Smetanku. Súčasťou programu bude aj účasť na Mesiaci autorského čítania, ktorý počas júla prebieha v košickom Kulturparku, a tiež odborná analýza tvorby účastníkov podujatia, zaslanej ešte pred samotnou súťažou, aj tej, ktorá vznikne počas dielní,"
konkretizovala Andričíková. Účastníci budú okrem toho každý deň dostávať malé zadania, aby sa tvorivo realizovali aj po večeroch.

Lektormi Ars Šafarikiana 2018 sú Marta Součková, Marián Milčák, Markéta Andričíková, Dominika Petáková, Patrícia Papcunová a Alena Oravcová.

O podujatí informoval Marián Gladiš z FF UPJŠ v Košiciach.