Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Komunálne voľby 2018

Znovuzvolený primátor Vranova nad Topľou J. Ragan má viaceré priority

Na snímke primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan. Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi primátorove priority patrí šport.

Vranov nad Topľou 19. novembra (TASR) – Znovuzvolený primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan má v najbližšom volebnom období viaceré priority, medzi ktoré patria napríklad šport, eurofondy či doprava. Na čele mesta bude stáť tretíkrát po sebe, čo sa v ére samostatnosti nepodarilo žiadnemu doterajšiemu vranovskému primátorovi.

Medzi primátorove priority patrí šport. "Aby sme boli úspešní v športe, je potrebné investovať do škôl. Už na školách potrebujeme zapájať deti do telesnej výchovy a športu," uviedol s tým, že mesto rozbehlo v tejto súvislosti mnohé projekty. "Základné školy sú o tom, aby poskytovali kvalitné vzdelávanie. Máme schválené z eurofondov tzv. IKT projekty, ktoré budú realizované na školách v objeme približne 700.000 eur," poznamenal.

Pokračovať chce v komunikácii s občanmi, ako napríklad v súvislosti s mestskou tržnicou prostredníctvom ankety. Rekonštruovať ju budú s využitím financií z akčného plánu. Projekt by chceli zrealizovať v budúcom roku. "S občanmi budeme určite komunikovať, aj čo sa týka priestoru medzi autoškolou a centrom voľného času," upozornil. Vzniknúť by tam mohla športovo-oddychová zóna s halou.

Podľa Ragana majú mnohé zmysluplné veci zaradené aj v akčnom pláne. "Už je úplne reálne a máme aj podpísanú zmluvu na rekonštrukciu futbalového štadióna na rodinnej oblasti. Máme tam naplánované prostriedky na rekonštrukciu zariadenia pre seniorov," vysvetlil. Aj naďalej budú v rámci neho od vlády požadovať súčinnosť pri získavaní investorov do priemyselného parku. Mesto bude tiež rokovať o vysporiadaní pozemkov v ňom. "Zaujímavou vecou, ktorá by nám mohla pomôcť, je výstavba haly v priemyselnom parku, ktorú sme tam plánovali, a na ktorú chceme vyčerpať približne 500.000 eur," pripomenul s tým, že stavať by sa mohla už v budúcom roku. Poznamenal, že zriadenie sociálneho podniku nateraz pre nie veľmi výhodné podmienky stopli.

Samostatnou kapitolou sú podľa vranovského primátora eurofondy. "Máme v štádiu hodnotenia projekt v spolupráci s Poľskom, ktorý sa týka priestorov pri dome kultúry," spomenul s tým, že jeho finančný objem je na úrovni 1,5 milióna eur. Uchádzať sa chcú tiež o dotácie v oblasti odpadového hospodárstva či školstva. "Z vlastných zdrojov budeme štandardne investovať do ciest, chodníkov, parkovísk na sídliskách," doplnil.

Aktivity vyvíjajú aj v oblasti dopravy. Spomenul v tejto súvislosti ako prvý severný obchvat mesta, v rámci ktorého chcú získať financie na projektovú dokumentáciu, tiež vysporiadanie a prípravu pozemkov. Potrebné je podľa neho pracovať aj na južnom obchvate mesta. "Aj keď toto je veľmi veľký projekt a tam to je na dlhú dobu," uzavrel.