Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Zosnulého profesora Ivana Štúra budú pripomínať Zázraky života

Ivan Štúr Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Profesor Ivan Štúr, praprasynovec Ľudovíta Štúra zomrel 4. decembra 2015 vo veku 82 rokov.


Bratislava 28. novembra (TASR) – Osobnosť i myšlienky detského psychológa Ivana Štúra bude i po jeho smrti pripomínať kniha Zázraky života. Dnes ju v Bratislave vodou z Dunaja pokrstili moderátorka Janka Hospodárová a herec Ľuboš Kostelný.

"Kniha prináša eseje o láske, živote a smrti, ktoré sú zostavené z publikovaných i dosiaľ nepublikovaných článkov Ivana Štúra," informovala TASR vydavateľka knihy Petra Millerová. "Úvahy sa týkajú medziľudských vzťahov, lásky či rozchodov, ale aj tém, ako je charakter, humor, stres, žiarlivosť, nevera, smútok či pominuteľnosť," dodala.

Profesor Ivan Štúr, praprasynovec Ľudovíta Štúra zomrel 4. decembra 2015 vo veku 82 rokov. Okrem telovýchovy na Pedagogickej fakulte v Olomouci (1956) vyštudoval i psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FF UK) v Bratislave (1960), kde aj pôsobil. Pre svoje rezolútne odmietnutie okupácie Československa v roku 1968 bol nútený z univerzity odísť. Viac ako 30 rokov pôsobil na klinike na Bezručovej ulici v Bratislave ako detský psychológ. V rokoch 1990 až 1995 sa stal predsedom Vedeckého kolégia Slovenskej akadémie vied pre psychológiu a pedagogiku a zároveň začal prednášať na FF UK. V roku 1999 bol hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre klinickú psychológiu. Neskôr prednášal na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Bol autorom viacerých odborných i populárno-vedeckých kníh, podieľal sa aj na založení Ligy za duševné zdravie.