Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Vychádza román Mäso z pera Arpáda Soltésza

Ilustračná snímka Foto: Dominika Zúborová

Čitateľa kniha prenesie do deväťdesiatych rokov na východné Slovensko. Autor vo svojej románovej prvotine využíva svoje skúsenosti zo začiatku novinárskej kariéry.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Román s názvom Mäso a podtitulom Vtedy na východe z pera investigatívneho novinára Arpáda Soltésza prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autora vo štvrtok večer (5.10.) román predstavilo vydavateľstvo Ikar. Do života ho uviedli novinárka a spisovateľka Veronika Homolová Tóthová a herec Tomáš Maštalír.

Čitateľa prenesie do deväťdesiatych rokov na východe Slovenska. Autor vo svojej románovej prvotine využíva svoje skúsenosti zo začiatku novinárskej kariéry. Publicista a bloger Jozef Kuric o Soltészovi v recenzii na jeho knihu napísal: „Žurnalista Soltész patril od začiatku do skupiny novinárov, ktorí boli ochotní viesť súboje s establišmentom a organizovaným zločinom, pričom v 90. rokoch 20. storočia sa dalo len s veľkou námahou vnímať tieto dve mocenské štruktúry oddelene. Tí novinári, ktorí na to upozorňovali, dostávali kopance z každej strany, mnohí aj doslovne.“

„Sú to príbehy, ktoré sú inšpirované rôznymi udalosťami, ktoré som videl, zažil a riešil ako novinár. O niektorých som písal, o väčšine nie. Nie je to literatúra faktu, sú to skôr príbehy, ktoré sú inšpirované skutočnými udalosťami. To, čo mňa vždy trápilo, sú nie tie veľké kauzy, ale osudy tých malých ľudí, ktorých veľké kauzy zomelú a ktorí nemajú žiaden hlas, žiadnu tvár, nikoho nezaujímajú. Táto kniha je hlavne o nich,“ uviedol pre TASR autor Arpád Soltész.

„Arpáda poznám viac ako 15 rokov, je to môj výborný priateľ a kolega, skvelý novinár. Keď mi povedal, aby som mu pokrstila knižku, tak som sa veľmi potešila aj ma to dojalo. Teším sa, že tá knižka vyšla, že ju napísal. Mám veľmi rada štýl, akým Arpád píše, mám rada jeho sarkazmus, cynizmus, samozrejme v medziach toho, že si to vie vždy obhájiť a dokázať, že fakty hovoria v jeho prospech. A hlavne mám veľmi rada, že jeho písanie je také, že v ňom nájdete nie jednu pointu, ale hneď niekoľko. Tá kniha je presne taká istá,“ povedala pre TASR Veronika Homolová Tóthová, autorka úspešného románu z minulého roka Mengeleho dievča.

Arpád Soltész (1969) po skončení strednej školy emigroval, vrátil po roku 1989. Po návrate študoval tlmočníctvo a prekladateľstvo, našiel si prácu v novinách a štúdium nedokončil. Začínal v lokálnych a regionálnych novinách v Košiciach (Košický večer, Korzo, Korzár), kde sa už začal zaoberať aj zločinom, tajnými službami, privatizérmi, politikmi a ich vzájomnými väzbami. Od konca 90. rokov pracoval ako investigatívny reportér pre viaceré celoslovenské denníky a týždenníky. Potom odišiel do Bratislavy, v TV JOJ začínal v publicistickej relácii Črepiny, po jej zániku sa začal profilovať ako komentátor a glosátor. V nej pôsobí dodnes ako politický komentátor spravodajského portálu JOJ noviny.sk.