Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vychádza publikácia 1000 cirkevných pamiatok na Slovensku

Bardejov, Dom Sv. Egídia, ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Informáciu pre TASR poskytla PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková. Viac ako 11 storočí kresťanskej histórie obohatilo Slovensko o množstvo cirkevných pamiatok.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Publikácia Jána Laciku s názvom 1000 cirkevných pamiatok na Slovensku s podtitulom Najkrajšie sakrálne stavby prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Informáciu pre TASR poskytla PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Viac ako 11 storočí kresťanskej histórie obohatilo Slovensko o množstvo cirkevných pamiatok. V malej krajine v srdci Európy nachádzame úchvatné kostoly, kláštory, kaplnky, mariánske a morové stĺpy, božie muky, pútnické miesta a ďalšie hodnotné objekty späté s duchovným životom ľudí.

Okrem najpočetnejších rímskokatolíckych pamiatok sú v publikácii 1000 cirkevných pamiatok Slovenska zastúpené aj stavby reformovaných cirkví a cirkví východného obradu. Pozoruhodnú klenotnicu duchovného umenia a krásy obohatila aj židovská komunita o svoje pamiatky, najmä o synagógy. Čitateľ nachádza v knihe rovnú tisícku najcennejších cirkevných pamiatok Slovenska, každú z nich spozná prostredníctvom krátkeho výstižného textu a najmenej jednej farebnej fotografie. Určite získa inšpiráciu na ich hlbšie a najmä osobné spoznávanie. Najstaršou cirkevnou pamiatkou v tejto publikácii je ranokresťanská svätyňa postavená v rímskej vojenskej stanici na hrade Devín. Pochádza z obdobia 4. až 5. storočia.

Autor knihy Ján Lacika je vedeckým pracovníkom Geografického ústavu SAV v Bratislave. Okrem vedeckej práce sa venuje krajinárskej fotografii, tvorbe máp a písaniu populárno-náučnej a turistickej literatúry a encyklopedickým dielam. Je autorom desiatok kníh a časopiseckých článkov. Za mimoriadne úspešnú publikáciu 1000 zaujímavostí Slovenska (Ikar 2008) získal Zlatú knihu za predaj vyše 20.000 kusov výtlačkov. Ján Lacika je aj gestorom a zostavovateľom ďalšieho úspešného titulu, a to encyklopédie Slovensko A-Ž. V roku 2010 vyšla Lacikovi obrazová knižka 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností, o rok neskôr Divy Tatier. Ján Lacika precestoval väčšinu európskych krajín, v ostatných rokoch sa však zameriava na detailné poznávanie Slovenska.