Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vychádza kniha Striebro pre Paľa, mapuje medailovú cestu Slovákov

Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára dvíha cenu za druhé miesto na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji 20. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Prišiel si ju prevziať v drese s číslom 38, ktoré patrilo zosnulému kapitánovi slovenskej hokejovej reprezentácie Pavlovi Demitrovi. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vznikla na počesť inšpirujúcej cesty slovenských hokejistov ku strieborným medailám na majstrovstvách sveta 2012 vo Fínsku a Švédsku a vychádza v Ottovom nakladateľstve.

Bratislava 8. júna (TASR) - Hokejoví fanúšikovia už čoskoro budú mať možnosť nájsť na regáloch kníhkupectiev 144-stranovú plnofarebnú publikáciu pod názvom Striebro pre Paľa. Vznikla na počesť inšpirujúcej cesty slovenských hokejistov ku strieborným medailám na majstrovstvách sveta 2012 vo Fínsku a Švédsku a vychádza v Ottovom nakladateľstve.

Kroniku slovenskej cesty k prekvapujúcemu úspechu v Helsinkách, ktorá sa v týchto dňoch dostáva do predaja, zostavil športový publicista Ján Bednarič z textových a fotografických materiálov Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.

Chronologická časť o priebehu turnaja je doplnená vizitkami slovenských reprezentantov, portrétom trénera Vladimír Vůjtka, štatistikami zo šampionátu, historickými faktami o národnom tíme a dokumentuje aj bujaré privítanie výpravy na Slovensku.

"Fanúšikovia hokeja na Slovensku poznajú edíciu knižiek z hokejových majstrovstiev sveta, ktoré už roky vychádzajú v Ottovom nakladateľstve. Aj táto má byť pamiatkou na šampionát, jeho zlomové momenty a krásne emócie, ktoré celej krajine poskytli svojimi výkonmi zverenci trénera Vladimíra Vůjtka," uviedol editor publikácie Striebro pre Paľa.

O jeden z príhovorov sa postarala aj manželka tragicky zosnulého Pavla Demitru, ktorému slovenskí reprezentanti po skončení turnaja symbolicky venovali svoj úspech do nebies.

"Aj ja som vždy bola súčasťou tejto eufórie, len tento rok som cítila, že už nechcem. Chýbal mi tam môj najobľúbenejší bojovník," napísala v predslove Mária Demitrová a pridala aj poďakovanie celému tímu: "Je úžasné, čo strieborní chlapci dokázali a ľuďom dali úžasný dar. Zabudnúť na každodenné starosti a problémy, ochutnať pocit víťazstva a spojiť všetky vekové kategórie. Presne pre toto bola reprezentácia Paľkova srdcová záležitosť, a preto sa s ňou tak ťažko lúčil. Minulý rok netúžil po ničom inom, ako po úspechu svojej krajiny. Z postu kapitána to považoval za svoju povinnosť a chcel sa rozlúčiť úspechom. Jemu sa to nepodarilo a ťažko to niesol. Ďakujem chalani, že ste splnili Paľkovi sen!"