Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Tomáš Vilček vydal knihu o ceste okolo sveta

Kniha Tomas World Expeditionod autora Tomáš Vilček. Foto: Ikar

Autor prízvukuje, že jeho kniha nie je len cestopis, venuje sa v nej aj kontroverzným témam. Všíma ma si napríklad špinavý biznis s deťmi v Indii, dotýka sa chudoby v Afrike a utečeneckej krízy.

Bratislava 17. júna (TASR) - Knižný debut Tomas World Expedition pokrstili tento týždeň v Bratislave pravým šafranom z Maroka. Šafran priniesol zo svojich exotických ciest po svete mladý autor Tomáš Vilček, ktorý svoj prvý titul predstavil štýlovo - oblečený v afganskom odeve. Tomáš sám precestoval veľkú časť sveta a nevyhol sa ani pomerne obávaným krajinám ako Irán alebo Afganistan.

Mladý muž, ktorý sa na "vandrovku" vydal hneď po absolvovaní právnickej fakulty, cestoval po svete iba s jedným batohom a notebookom. Do neho poctivo zapisoval všetky zážitky a vydával ich formou blogov. Jeho blog si získal tisíce nadšených čitateľov. Kniha Tomas World Expedition vychádza práve z tohto blogu a je obohatená o množstvo nových textov a fotografií.

Kniha je zaujímavá aj tým, že sa v nej objavuje Emil - fiktívna postava. "Cestuje celý čas so mnou. Je to taká moja knižná inovácia, do Emila sa snažím vteliť čitateľa. Často sa pýta to, čo by asi napadlo čitateľovi alebo otázky, ktoré som dostával počas cesty na niektoré zážitky," povedal pre TASR cestovateľ a dobrodruh Tomáš Vilček a ďalej poznamenal k svojmu knižnému hrdinovi. "Častokrát je to aj moje druhé ja, čiže mi trošku schizofrenicky šibe. Keď sa rozhodujem, čo mám ako spraviť pri niektorých situáciách, rozprávam sa s ním o tom. Všetko je to preklenuté do priamej reči, ktorá je predsa len živšia, takže Emil je tam takmer hlavná postava," doplnil s úsmevom mladý právnik, ktorý sa hneď po vysokej škole rozhodol splniť si sen. V lete 2014 vyrazil s batohom na chrbte spoznávať svet. Za rok precestoval päť kontinentov a 30 krajín.

A čo bolo pre Tomáša na celej ceste najťažšie? "Vysvetliť rodičom, že ich syn, ktorý vyštudoval právo, ide na celý rok cestovať po svete a navyše úplne sám. Až keď som prvýkrát rodičom skypoval z Iránu a bol som obklopený rodinou v šatkách, u ktorej som hosťoval, tak sa trošku upokojili. Uvedomili si, že aj keď sme rozdielni, všade žijú dobrí ľudia," prezradil Vilček s tým, že práve ľudia ho na celej ceste prekvapili najviac. "Vždy som natrafil na takých, ktorí boli ochotní pomôcť. Predsudky, ktoré máme, sú často úplne zbytočné."

Autor prízvukuje, že jeho kniha nie je len cestopis, venuje sa v nej aj kontroverzným témam. Všíma ma si napríklad špinavý biznis s deťmi v Indii, dotýka sa chudoby v Afrike a utečeneckej krízy. "Snažím sa svet ukázať v pravom obraze, ako vyzeral," uzavrel.

Kniha Tomas World Expedition vyšla vo vydavateľstve Ikar.