Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

VIDEO: Spisovateľovi Novomeskému odhalili v obci Štós pamätník a bustu

Slávnostné odhalenie pamätníka poprednému slovenskému básnikovi a spisovateľovi Ladislavovi Novomeskému sa uskutočnilo v kúpeľnom parku Kúpeľov Štós v okrese Košice-okolie dňa 26. novembra 2016. Snímka zo slávnostného odhalenia busty Ladislava Novomeského. Druhý sprava Rudolf Schuster, prezident SR v rokoch 1999-2004, iniciátor a spoluautor pamätníka. Vpravo je prof. Dr. Jozef Leikert, predseda Klubu spisovateľov literatúry faktu a tretí sprava je Anton Hrnko, poslanec NR SR, predseda výboru NR pre obranu a bezpečnosť. Foto: TASR

Pamätník bol zhotovený na návrh exprezidenta Schustera. Považuje to za historický deň pre celé Slovensko, keďže Novomeský bol veľký básnik, ktorý však v ostatných rokoch vošiel do zabudnutia.

Štós 26. novembra (TASR) – V historickom kúpeľnom parku v obci Štós, kde slovenský básnik a spisovateľ Laco Novomeský 15. júna 1935 napísal báseň Pod jedľou, dnes zástupcovia politickej i spisovateľskej obce odhalili pamätník s jeho bustou.

"Laco Novomeský bol v tom čase symbolikou kultúry, spoločenstva, ale aj politiky. Mnohé takéto osobnosti prichádzali do kúpeľov Štós preto, že to bolo obdobie renesancie kúpeľníctva v Európe a tým pádom tí ľudia celkom prirodzene využívali tieto novovykreované prírodné liečivé zdroje, na to, aby pomohli svojmu zdraviu. Žiaľbohu aj pán Laco Novomeský bol človek, ktorý mal problémy so zdravím, s dýchaním a tu sa mu podarilo napísať túto báseň," uviedol pre TASR riaditeľ Kúpeľov Štós Ján Šimko.

Báseň tvorí súčasť jeho básnickej zbierky pod názvom Otvorené okná, za ktorú získal celoslovenské ocenenie.

Pamätník bol zhotovený na návrh bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Autorom busty je Peter Ilčík. Schuster považuje dnešný deň za historický nielen pre Kúpele Štós, ale aj pre celé Slovensko, keďže Ladislav Novomeský bol veľký básnik, ktorý však v ostatných rokoch vošiel do zabudnutia.



"Čo je škoda, pretože v tomto roku je 80 rokov, čo sa konal slávny kongres spisovateľov so zahraničnou účasťou v Trenčianskych Tepliciach, kde práve on mal jeden z rozhodujúcich prejavov, a keďže je aj výročie smrti, tak myslím si, že bol čas urobiť mu pamätník, keď tu napísal tú známu báseň Pod jedľou," povedal Schuster.

Trenčiansko-teplický kongres slovenských spisovateľov mal podľa poslanca Národnej rady SR a historika Antona Hrnka (SNS) mimoriadny význam z hľadiska slovenských dejín.

"Jednak riešil otázky, ktoré súviseli s etablovaním sa Slovákov ako samostatného národa. Slovenskí spisovatelia bez ohľadu na rôzne konotácie, ktoré mali vzhľadom na ideologické a politické väzby, jednomyseľne povedali, že Slovensko má budúcnosť ako samostatný národ v spoločnej zjednotenej mierovej Európe. Bola to zároveň výzva z trenčianskoteplického zjazdu svetovej verejnosti proti nebezpečenstvu fašizmu," povedal Hrnko.



Kúpele chcú podľa ich riaditeľa Jána Šimka pokračovať v rekonštrukcii historického parku a plánujú v ňom zviditeľniť viacero osobností.

"Začali sme bustou zakladateľa kúpeľov Róberta Kompordaya, pokračovali sme akademickým sochárom Vojtechom Löfflerom a tretí v poradí je Laco Novomeský. Kúpele navštívil napríklad i Edvard Beneš, Jaroslav Ježek a viacero osobností z kultúry, politiky a spoločenského diania. Máme veľmi podrobne napísanú kroniku od roku 1881, čiže je z čoho vyberať," priblížil plány do budúcna riaditeľ kúpeľov.

Ladislav Novomeský bol významný slovenský básnik, publicista a politik. Patril k predstaviteľom ľavicovej avantgardy v medzivojnovom období a bol najlepším básnikom skupiny DAV, ako i celej modernej slovenskej poézie.



Narodil sa 27. decembra 1904 v Budapešti (dnes Maďarsko). Po vzniku ČSR sa rodina presťahovala do Senice. Po druhej svetovej vojne pôsobil ako politik v oblasti osvety a kultúry. Bol iniciátorom založenia Slovenskej národnej galérie (SNG) a tiež jednou z vedúcich osobností pri formovaní politických cieľov v príprave SNP. Po oslobodení zastával viacero významných funkcií – bol podpredsedom SNR, povereníkom pre školstvo a osvetu, stál na čele Matice slovenskej a Spolku slovenských spisovateľov.

V roku 1950 bol Novomeský pozbavený všetkých funkcií, vo februári 1951 uväznený a v roku 1954 vo vykonštruovanom procese nezákonne odsúdený na desať rokov väzenia. V roku 1955 ho podmienečne prepustili a o osem rokov neskôr rehabilitovali.

Zomrel 4. septembra 1976 v Bratislave vo veku 71 rokov. Za svoju tvorbu a zásluhy získal viacero významných ocenení, medzi inými titul Národný umelec (1964), ocenenie Hrdina Československej republiky (1964), Novinársku cenu Ľudovíta Štúra (1968), Štátnu cenu za literatúru (1974) a ďalšie.