Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

V Poprade pribudne desať knižných búdok, ktoré vyzdobia deti zo škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Ľudia si z nich budú môcť knihy vziať a vymeniť za iné, požičať si ich a vrátiť naspäť, prípadne do nich vložiť vlastné publikácie.

Poprad 21. marca (TASR) – V každej mestskej časti Popradu, ale aj na Námestí sv. Egídia, pribudne knižná búdka. Ľudia si z nich budú môcť knihy vziať a vymeniť za iné, požičať si ich a vrátiť naspäť, prípadne do nich vložiť vlastné publikácie. Do konca marca by v podtatranskej metropole malo pribudnúť dokopy desať knižných búdok. Nainštalované budú v blízkosti niektorých detských ihrísk, v parku pri železničnej stanici či pred Kinom Tatran.

"Knižná búdka či knižný domček je koncept, ktorý už vo svete funguje dlhodobo. Rozhodli sme sa, že k tomu pristúpime aj my. Predsa len, je marec - mesiac knihy, no je to aj o budovaní dôvery medzi ľuďmi, aby si zvykli na to, že niektoré veci sú verejne prístupné," poznamenal popradský viceprimátor Igor Wzoš s tým, že požičanie knihy nebude časovo obmedzené. Knižné búdky budú podľa jeho slov sledovať kamery mestskej polície.

Podľa Wzoša ide o nízkonákladový projekt, keďže búdky vyrábali údržbári mestského úradu. Vymaľujú ich žiaci základných škôl. Myšlienku vybudovania knižných búdok priniesol do Popradu Martin Mlynár z občianskeho združenia Social Up. "Inšpiroval som sa v slovinskej Ľubľane, kde sú knižné búdky rozmiestnené pod hradom na stĺpoch verejného osvetlenia," povedal pre TASR Mlynár. Ako ďalej doplnil, občianske združenie má k dispozícii stovky kníh, ktoré dostali od Mestskej knižnice vo Svite. "Každá búdka bude mať svojho patróna, pôjde napríklad o jednotlivé školy, či nás ako občianske združenie. A tento patrón sa o zverenú búdku bude starať," priblížil Mlynár.

Knižné búdky v podtatranských mestách nie sú žiadnou novinkou. V susednom Svite sa knižná búdka, ktorá svojím vzhľadom pripomína domček s baťovskou architektúrou typickou pre toto mesto, nachádza v parku pri Dome kultúry. Druhý podobný projekt je v priestoroch Základnej školy na Mierovej ulici. V Kežmarku je búdka s knihami nainštalovaná v areáli Gymnázia P. O. Hviezdoslava.