Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Pokrstili emotívnu knihu o práci slovenských policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR

Predstavuje fotografie, ktoré počas niekoľkých rokov strávených v spoločnosti strážcov zákona vyhotovil fotograf Guido Andrea Longhitano.

Bratislava 30. novembra (TASR) – V aule akadémie Policajného zboru dnes slávnostne pokrstili knihu Polícia na Slovensku, historicky prvú publikáciu, ktorá dokumentuje prácu polície v Slovenskej republike. Predstavuje fotografie, ktoré počas niekoľkých rokov strávených v spoločnosti strážcov zákona vyhotovil fotograf Guido Andrea Longhitano.

„Pred troma rokmi som mal šancu pripojiť sa k slovenskej polícii ako fotograf. Strávil som dni a noci s výnimočnými policajtmi a policajtkami,“ hovorí Longhitano v úvodnej prezentácii knihy.

Niekoľko stoviek záberov ukazuje prácu policajtov priamo v teréne. Rozmanitosť fotografií je teda obrovská. Zobrazuje prácu policajtov a policajtiek pri dopravných nehodách, ich zásahy pri futbalových zápasoch, zadržiavanie páchateľov či náročný výcvik. Na tvárach policajtov tak vidno emócie, ktoré by sa pri štylizovaných fotografiách len veľmi ťažko podarilo dosiahnuť.

„Bol som na uliciach, s hliadkami, pri zásahoch aj na dňoch polície," vysvetľuje autor, ktorý do knihy zaradil len relatívne málo z viac ako 90 tisíc záberov, ktoré sa mu pri spolupráci s políciou podarilo vyhotoviť. „Fotografia je môj jazyk, dáva mi príležitosť ukázať, čo sa slovami opísať nedá. Svet, ktorý možno vidieť, len keď ho žijete. Slovensko je jednou z najbezpečnejších krajín v Európe, polícii patrí úcta a poďakovanie,“ dopĺňa Longhitano.

Knihu pokrstili štýlovým spôsobom, svoje odtlačky prstov na jej obale zvečnili autor aj prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Šéf strážcov zákona poďakoval autorovi za myšlienku vzniku tejto knihy. Vyzdvihol najmä emócie, ktoré z jednotlivých fotografií vyžarujú. „Oceňujem, že sme pri prvej takej publikácii, verím, že nie poslednej,“ povedal.

Guido Andrea Longhitano je fotograf, ktorý pochádza z Talianska, ale od roku 2002 žije a pracuje na Slovensku. Vyštudoval právnickú fakultu v Janove, ale pôsobil napríklad aj vo Veľkej Británii či USA. Je autorom viacerých fotografických kníh, okrem iného napríklad aj o práci hasičov na Slovensku.