Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Po knihe Poľovačka s lukom, lovecká sezóna vznikne aj celovečerný film

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čitateľ dostane odpovede na viacero otázok, ako napríklad, aký luk je najvhodnejší pre lov v našich podmienkach, či aké šípy a hroty používať pri love.

Tehla 6. augusta (TASR) - Kniha s názvom Poľovačka s lukom, lovecká sezóna popisuje spôsoby lovu na danieliu a mufloniu zver na Slovensku, v súčasnosti sa k tejto téme nakrúca aj celovečerný film. Ako TASR informoval jeden z autorov knihy Štefan Miko z obce Tehla v okrese Levice, je to príručka nielen pre poľovníka.

Kniha vznikla aj na základe toho, že Mikova rodina vlastní zvernicu a chová divokú danieliu a mufloniu zver. "Takisto sme sa ju rozhodli napísať vzhľadom na to, že som sa začal čoraz viac stretávať s ľuďmi, ktorí radi poľujú aj netradične, teda s lukom. Ja osobne som mal s týmto spôsobom lovu veľa skúseností a videl som, že lovci, ktorí ku mne chodia loviť do zvernice, sa snažia tieto skúsenosti len získavať. Napísať knihu som preto navrhol mojim dvom kamarátom Štefanovi Jakubíkovi a Miroslavovi Bojcúnovi, ktorí majú taktiež s lovom a s vybavením veľmi dobré skúsenosti " povedal Miko.

Každý z autorov sa v knihe venuje určitej problematike, v ktorej má skúsenosti. "Jeden z nich píše o technike lovu, vybavení, nastavení luku a podobne. Iný sa venuje legislatíve a ďalší spôsobe lovu. Takisto každý v knihe opisuje, kto má aké skúsenosti s tou-ktorou zverou, keďže každá zver sa loví iným spôsobom," dodal spoluautor knihy.

Čitateľ dostane odpovede na viacero otázok, ako napríklad, aký luk je najvhodnejší pre lov v našich podmienkach, či aké šípy a hroty používať pri love. "Okrem toho tu nájde aj spôsoby maskovania a kamufláže, opis prípravy na lov a výber lovného miesta, kde poľovať s lukom na Slovensku a ďalšie. Kniha je prvá svojho druhu na slovenskom trhu. Ďalej v nej nájde aj užitočné rady, tipy a triky, týkajúce sa lovu lukom v podmienkach slovenských zverníc. Kniha obsahuje viac ako 180 fotografií," poznamenal Miko.

Na základe kladných ohlasov aj zo strany Slovenskej poľovníckej komory autorov knihy oslovili pre vydanie jej pokračovania. "Druhá kniha by dopĺňala danú problematiku, zároveň by v nej bolo opísaných viac skúseností aj od iných lovcov. Súbežne s ďalšou knihou sme si povedali, že uvedieme na trh celovečerný film - o love lukom. Film o šiestich lovcoch, ktorí počas jedného roka lovia šesť až osem druhov zveri. Bude to taký príbeh lovcov, nepôjde o náučný film. Nakrúcanie sa začalo vo februári tohto roka a predstavený by mal byť v marci 2018, jeho názov bude Rok na love," ukončil spoluautor knihy.