Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Miro Jaroš a Tešíme sa na Ježiška

Miro Jaroš: Tešíme sa na Ježiška s podpisom Foto: Ikar

Skôr než na zem dopadnú prvé snehové vločky, skôr než si pred Mikulášom dáte topánočky do okna a napíšete list Ježiškovi, Miro Jaroš vás zoberie na cestu za najväčším vianočným darom!

Bratislava 21. novembra (OTS) - Ste zvedaví, čo to je?
Všetko sa dozviete v rodinnej knižke Tešíme sa na Ježiška. Desať dojímavých, vianočných príbehov plných lásky a dobrodružstiev vás zavedie do malej dedinky v ktorej bývajú súrodenci Lujza a Max. Spolu s nimi ten najkrajší a zároveň najväčší dar Vianoc určite nájdete!
Inšpirované sú pesničkami z rovnomenného CD a Mirovým detstvom. Knihu nádherne ilustroval Adrián Macho.
Knižku som písal na viacerých miestach,“ rozpráva Miro Jaroš. „U mňa na byte, na Liptove aj v Izraeli. Potreboval som na to svoj pokoj a spomienky. Vrátil som sa do svojho detstva a spomínal. Svoj príbeh rozprávam cez súrodencov Lujzu a Maxa, ktorí bývajú v malej dedinke. Všetky situácie sa odohrávajú v mojej rodnej Tepličke nad Váhom. Tí ktorí tam bývajú to ľahko spoznajú napriek tomu, že ju tam nikdy menovite nespomínam.
Miro Jaroš: Tešíme sa na Ježiška s podpisom
Foto: Ikar

Lujza a Max sú poslušníci a v desiatich kapitolách zažívajú veľa dobrodružstiev.
Dozviete sa ako Lujza, ktorá nepozná písmenká napísala Ježiškovi list, že Mikuláš skutočne existuje aj to, prečo na Vianoce chodia na návštevu dedko s babkou.
V každom príbehu sa nájdu aj skryté odkazy na dobro okolo nás. „Moje obľúbené rozprávky z detstva Snehová kráľovná či Medovníkový domček majú tiež svoje miesto v knižke,“ prezrádza Miro. Akurát sú zmenené a svojim rozuzlením deti prekvapia.
Keď som v rukách držal opravený rukopis, na ktorý dohliadala Alenka Hošková priznám sa, že mi vyšli slzy. Bola to pre mňa akási terapia,“ priznáva obľúbený spevák. „Za najväčší zázrak považujem to, že som našiel zmier v srdci. Týka sa môjho otca, s ktorým sme nikdy spolu nevychádzali, napriek tomu ho v knihe vykresľujem ako dobrého človeka. Rozhodol som sa, že takto si ho budem pamätať. Neviem, čo by si myslel ak by bol ešte medzi nami, ale pre mňa je to veľká vec.“
Na knižke Tešíme sa na Ježiška spolupracoval jeho kamarát a preňho najlepší ilustrátor Adrián Macho. Fotky Zuzky Gavulovej upravil do zimného prostredia tak, že má človek až pocit, že sú tie fotografie, scenérie skutočné. „Presne tak si predstavujem dokonalú zimu,“ dodáva zasnene Miro.

Milan Buno, literárny publicista