Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Knihy

Literárny mesačník Romboid prináša úvahu J. Vlnku o smerovaní časopisu

Na snímke šéfredaktor Slovenských pohľadov Bystrík Šikula (vpravo) odovzdáva cenu v kategórii preklad Jaroslavovi Vlnkovi počas slávnostného odovzdávania výročných cien Slovenských Pohľadov za rok 2016, v Bratislave 7. decembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Súčasťou dvojčísla sú aj stále rubriky – Konfrontácie na knihu Denisy Fulmekovej: Konvália.

Bratislava 22. februára (TASR) - Prvé tohtoročné dvojčíslo literárneho mesačníka Romboid č. 1 - 2/2017, ktoré ilustroval Ján Kurinec, otvára úvaha šéfredaktora Jaroslava Vlnku o ďalšom smerovaní časopisu, nazvaná Nazeranie, po ktorej nasledujú výbery z básnickej tvorby Ondreja Kalamára, Michala Chudíka a Miloslava Konečného.

Dvojčíslo prináša ukážky z pripravovanej zbierky českej poetky Olgy Stehlíkovej, držiteľky prestížnej ceny Magnesia Litera, cyklus básní Prázdniny s Henrim od Lydie Romanskej a krátky blok Zo súčasnej srbskej poézie, obsahuje nové prózy Martina Vlada Jablká, Jaroslava Klusa Pseudologia phantastica a Dagmar Inštitorisovej Ako sa kamaráti konečne plavili za starým otcom - v týchto prípadoch ide o úryvky z avizovaných kníh. Čitatelia si môžu prečítať aj Krátke prózy Mariána Šidlíka s mysterióznym nádychom, poviedku Oliver s chúlostivou témou od Márie Mikitovej Janoškovej a poviedku Petra Mišáka Borievku nepresadíš.

Odborné príspevky reprezentujú štúdie literárnej vedkyne, profesorky Márie Bátorovej Česká a slovenská rezistencia proti konsolidačnému procesu (aj podľa archívu Libri prohibiti), popredného českého slavistu, profesora Iva Pospíšila Nová ruská literatura, reflexia filozofa a kulturológa, profesora Dalimíra Hajka Malé a veľké dejiny alebo význam detailu v poézii Jozefa Leikerta a esej Anny Boquelovej & Étienna Kerna: Nenávisť v spisovateľskej obci v preklade Vladimíry Komorovskej.

Súčasťou dvojčísla sú aj stále rubriky – Konfrontácie na knihu Denisy Fulmekovej: Konvália. Zakázaná láska Rudolfa Dilonga (Ján Gallik, Jaroslav Vlnka), Úklady jazyka Pavla Branka, Moderné trendy v médiách Ireny Žantovskej a Petra Žantovského, Archívny výber – tentoraz od V. Komorovskej a Knihy mesiaca Iva Pospíšila.

Z recenznej rubriky treba upozorniť na hodnotenia kníh Veroniky Šikulovej: Petrichor, Jána Zambora: Vzlyky nahej duše - Ivan Krasko v interpretáciách a Mariana Varossa: Deň za dňom samota. Rubrika GPS (glosy, postrehy, správy) obsahuje, medziiným, laudácie na knihy držiteľov výročných Cien Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska za rok 2016, Slovo predsedu poroty Wolkrovej Polianky Radoslava Matejova, úvahu profesora Ladislava Franeka O jazyku bez jazyka?, cestopisnú črtu Medarda Slovíka Cesta k Čiernemu moru či vyjadrenie predsedníčky AOSS Vladimíry Komorovskej K stanoviskám nedôstojnej prezentácie Romboidu na vlaňajšej Bibliotéke.