Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Kniha Štefánikových pozostalostí ho predstavuje z iného pohľadu

Milan Rastislav Štefánik, archívne foto Foto: TASR/Reprofoto

Vyše 200-stranová kniha aj obrazom predstavuje mnohé predmety. Nechýbajú texty v angličtine a francúzštine


Bratislava 25. apríla (TASR) - Osudy pozostalosti Milana Rastislava Štefánika (1880 - 1919) v slovenských inštitúciách predstavuje monografia Len čas musel dozrieť... Napísala ju Eva Králiková a vyšla ako druhá kniha v novej edícii Slovenského národného múzea (SNM) Museion.

"Toto je o Štefánikovi iný obraz, ako je všeobecne známy vojak, politik a diplomat. Bol to človek so všetkými radosťami a starosťami, o čom verejnosť málo vie. Bol veľmi činorodý a mal rôzne záujmy. Vyznal sa v literatúre, miloval hudbu, mal vzťah k umeniu. Patril k prvým slovenským zberateľom. V spoločnosti bol elegantný a šarmantný muž. Žil hektický, ale krátky život," na dnešnej prezentácii monografie v SNM v Bratislave povedala Králiková. Zároveň privítala Štefánikovu praneter Tamaru Dudášovú.

V zbierkovom fonde SNM spravuje pozostalosti významných osobností histórie, politiky, vedy, kultúry a umenia Slovenska. Od roku 1940 aj pozostalosť M. R. Štefánika, ktorej dramatické osudy kopírujú vzťah spoločnosti k osobe jej pôvodcu. Monografia mapuje tiež osudy pozostalosti od roku 1919, jej cestu z Francúzska do Prahy, neskôr na Slovensko i dopĺňanie prostredníctvom darov od významných osobností politického života, nákupov od pozostalých a priateľov.

Veľká kolekcia osobných vecí dovezených do SNM v Martine v roku 1940 predstavovala ucelený súbor veľmi rôznorodého charakteru, v podstate inventár Štefánikovho parížskeho bytu na Rue Leclerc číslo 6. Okrem osobných vecí, numizmatickej, iluzionistickej a iných zbierok, svojou pestrosťou, historickou a umeleckou hodnotou bola dôležitým výpovedným svedectvom o obyvateľoch aj v exotických krajinách, ktoré Štefánik navštívil. Bola obrazom človeka túžiaceho po poznaní a uchovávaní kultúrnych hodnôt. V parížskom byte ohurovala návštevníkov a vzbudzovala obdiv. Pre majiteľa bola aj akýmsi ostrovom v civilizovanom svete stojacom na pokraji svetovej vojnovej kataklizmy na začiatku 20. storočia, ktorú podvedome tušil.

Publikácia uvádza 768 predmetov z pozostalosti uložených v SNM v Martine, ďalšie predmety sú z jeho leteckej havárie a výtvarné diela. Fond fotografie obsahuje takmer 700 inventárnych čísel, medzi nimi sú cenné Štefánikove zábery z Tahiti, Indie, Ruska, Turkestanu či pozorovania hviezdnej oblohy na Mont Blancu, v Brazílii a inde.

Zbierka ľudového odevu a textílií najmä z jeho rodného Myjavska obsahuje 174 častí. Evidované sú aj predmety darované rodinnými príslušníkmi. Iná pozostalosť sa nachádza v bratislavských múzeách SNM – Prírodovednom a Historickom, v Múzeu SNR Myjava, v Košiciach vo Východoslovenskom a Slovenskom technickom múzeu, v Múzeu Markušovce a v Balneologickom múzeu Piešťany.

Vyše 200-stranová kniha aj obrazom predstavuje mnohé predmety. Nechýbajú texty v angličtine a francúzštine.