Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Kniha Sekera z bronzu, rouno ze zlata ponúka iný pohľad na mytológiu

SEkera z bronzu, rouno ze zlata Foto: Brokilon

Juraj Červenák vykresľuje bájnych hrdinov očami ich obetí,nájdeme medzi nimi hrdlorezov i lúpežníkov.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Juraja Červenáka som si všimol vďaka jeho trilógii o kapitánovi Báthorym, ktorú vydal v Slovarte.

Na internete som si prebehol jeho (ozaj pozoruhodnú) tvorbu a vybral si knihu s najkrkolomnejším možným názvom Sekera z bronzu, rúno zo zlata. Zaujal ma však opis príbehu a jeho situovanie do historického obdobia, ktorého som nadšencom - do bájnych čias starogréckych legiend, do dôb veľkých antických hrdinov, mocných stredomorských kultúr a éry Jantárovej cesty v strednej Európe, o ktorej síce nevieme veľa, ale to, čo poznáme, je rovnako dych vyrážajúce. Tak som sa po knihe vrhol všetkými desiatimi.

Kto pozná rad kníh Pavla Dvořáka "Odkryté dejiny" a je ich fanúšikom, vie, o čom je reč. A vsadím svoj meč z ocele, čo mi hrdzavie na parapete, že aj Červenák k nim patrí a nechal sa týmto géniom popularizácie našich dejín strhnúť. Ale prejdime k príbehu samotnému.

Mocné Chetitské impérium smeruje k úpadku, egyptská Nová ríša je s Ramzesom II. na vrchole moci a krétsku hegemóniu na mori museli zničiť zemetrasenia, aby mohli tento mocný ostrov dobyť agresívni Achájci. Do ďalekej, neznámej, úchvatnej ale divokej krajiny plnej temných hôr, lužných lesov, močarísk či úrodných nížin, rozprestierajúcej sa medzi riekami, ktoré ich obyvatelia o niekoľko tisícročí pomenujú Dunaj, Hron a Váh, dorazí po dlhej a náročnej ceste výprava trójskeho princa Podarka. Podarkés sa vyberá na územie kmeňa Sokolov v nádeji, že sa mu podarí získať legendárny jantárový poklad, ktorým by vykúpil svoje rodné mesto spod nadvlády tébskeho tyrana Herakla. To však ešte netuší, že po poklade bažia aj krvilační Hadozubovia, uctievajúci v hlbinách zeme skrytého netvora Černoplaza, rovnako ako posádka čiernej lode Argó, ktorá sa do týchto končín dostala po dlhej plavbe proti prúdu Dunaja, a že poklad samotný stráži mocný obor Astérios s býčou šijou, tajomný bojovník z ďalekého juhu a s temnou minulosťou.

Poznáte ten pocit nadšenia, keď sa opäť niekde stretnú vaši obľúbení hrdinovia (napríklad z gréckej mytológie), ich príbehy sa navzájom prepletú v zaujímavej, pútavej a celkom vierohodne vykreslenej fikcii? Keď sa zrazu dopodrobna rozvinie dej, ktorý sa inde len okrajovo načrtol? A najmä – keď sa vám odrazu naskytne možnosť dívať sa na nich z úplne iného uhla pohľadu? A čírou zhodou okolností nejde o nejaké stupídne hollywoodske sfilmovanie? Vráťme sa ale k predposlednej otázke, pretože odpoveďou na ňu pomaly prichádzame k pointe.

Červenákovi sa vydaril neobyčajný štylistický i dejový element, keď viaceré postavy stvárnil v inej podobe, na akú sme boli zvyknutí. Málokomu totiž napadlo, že niekdajší hrdinovia vôbec nemuseli byť hrdinami. Eposy a legendy predsa píšu víťazi, ktorí sami seba vidia kladne, a ľudové tradovanie ich postupne obohacuje o ďalšie prvky prikrášľovania, idealizmu, či relativizuje morálne pozadie ich činov. Červenák sa na nich díva očami ich obetí. Zo svetoznámeho siláka sa pritom stáva obyčajný krutý hrdlorez a zo statočných a dobrodružných moreplavcov len zberba plieniacich lúpežníkov. A Mínotaurus tiež nie je tým, kým sa zdal byť…

A tak sa naše prastaré báje, ich hrdinovia, zvyky a rituály stretávajú s antickými, bohovia i bôžikovia Strednej Európy sa stretávajú s olympskými. Dochádza ku konfrontácii, ktorá sa v istej podobe mohla aj udiať. Pretože svedkami dávnej (a možno aj slávnej) minulosti ostali už len zvyšky kedysi mohutných hradieb Myšej hôrky, tajomnej železnej dýky v gánovskej studni, nálezy mykénskych šperkov, elementov achájskeho vplyvu, či existencia čulého obchodovania trebárs vo forme Jantárovej cesty.

Napriek miernemu počiatočnému, miestami až komixovému, pátosu pri vykresľovaní postáv a udalostí sa príbeh plynule rozvinie do pútavého svižného deja s neočakávanými zvratmi, avšak bez zbytočných logických zádrhov, či nejakých účelových efektných absurdností, vyhýbajúci sa klišé. Príbeh má od začiatku až do konca hlavu i pätu a k jeho vierohodnosti výrazne prispieva aj kvalitné autorovo rešeršovanie a vedomosti v oblasti archeológie a mytológii. Ak máte chuť na knihu žánrovo medzi fantasy a historickou fikciou so spádom a rutinovane zručným štýlom, nájdete v nej to "pravé orechové".





Autor recenzie: Martin Jurík

Autor knihy: Juraj Červenák

Vydavateľstvo: Brokilon

Počet strán: 304 strán

Väzba: brožovaná väzba

Jazyk: český jazyk

ISBN: 9788086309255