Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Kniha Príbeh Tour de France osloví fanúšikov cyklistiky i Petra Sagana

Na archívnej snímke slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Čitateľom ponúka možnosť zoznámiť sa s dejinami veľkej športovej udalosti od 1. ročníka v roku 1903 cez zlatý vek veľkých šampiónov až po súčasnosť, keď Tour fascinuje a zabáva čoraz viac fanúšikov.

Bratislava 21. júna (TASR) - Začiatok slávnej Tour de France sa blíži. Tento rok sa legendárne cyklistické preteky konajú od 1. do 23. júla. Práve ich fanúšikom i priaznivcom Petra Sagana je určená knižná novinka Príbeh Tour de France.

Pútavé rozprávanie o najťažších cyklistických pretekoch na svete prináša na knižný trh vydavateľstvo Slovart. Čitateľom ponúka možnosť zoznámiť sa s dejinami veľkej športovej udalosti od prvého ročníka v roku 1903 cez zlatý vek veľkých šampiónov až po súčasnosť, keď Tour fascinuje a zabáva čoraz viac fanúšikov.



Kniha predstavuje všetky významné ročníky a etapy pretekov vrátane Tour 2016. Texty, ktoré sprevádza vyše 300 fotografií, niektoré až z 19. storočia, prinášajú príbehy cyklistických legiend a opisy nezabudnuteľných chvíľ z dejín týchto vyše 100-ročných pretekov. Nechýbajú spomienkové dokumenty ako dobové brožúry, noviny, plagáty, samolepky a pohľadnice.

Tour de France sa vo všeobecnosti považuje za najväčšiu skúšku športovej vytrvalosti. Počas troch týždňov cyklisti prejdú okolo 3500 km, prekonajú pritom Alpy aj Pyreneje, a napokon skončia v Paríži na slávnej avenue Champs-Élysées.

Kniha Príbeh Tour de France od vydavateľstva Slovart.
Foto: Slovart


"Z počiatočného nápadu Henriho Desgrangea, ktorý v roku 1903 uskutočnilo 60 cyklistov, sa dnes stalo obrovské podujatie sláviace v roku 2013 storočnicu. Iné cyklistické preteky prevyšuje svojimi rozmermi, prestížou a celosvetovým dosahom. Každé leto sa na Tour de France naladia priaznivci v 180 štátoch celého sveta, aby sledovali, či sa Chris Froome opäť stane celkovým víťazom, či Mark Cavendish rozšíri svoj bohatý zoznam o ďalšie etapové víťazstvá, alebo či Peter Sagan, pretekár s nesmierne ľudským prístupom a srdcom na dlani, predvedie ďalší zo svojich bravúrnych útokov," uvádza v predslove publikácie Bernard Hinault, päťnásobný víťaz slávnej Tour.

Autormi knihy sú Serge Laget, Luke Edwardes-Evans a Andy McGrath. Laget mal sedem rokov, keď ho prvýkrát uchvátila Tour de France prechádzajúca regiónom Cévennes v južnom Francúzsku. Ako novinár informuje o najslávnejších cyklistických pretekoch vyše 30 rokov a napísal o nich viacero publikácií. Edwardes-Evans píše o cyklistike viac než 25 rokov. Pracoval ako reportér týždenníka Cycling Weekly a šéfredaktor časopisu Winning - Bicycle Racing Illustrated a Cycle Sport. Zostavil desiatky sprievodcov Tour de France a ako fanúšik pretekov prešiel na bicykli aj legendárne priesmyky v Alpách a Pyrenejach. McGrath je šéfredaktorom časopisu Rouleur a píše najmä reportáže z Tour de France, Giro d'Italia a zo slávnych jednodňových klasík.

TASR informovala Alexandra Petrášová z vydavateľstva Slovart.