Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Knihy

Kňaz Marián Gavenda napísal novú knihu o fatimských zjaveniach

Na snímke vidno obrázky Jacinty (vľavo) a Francisca Marta, ktoré sa nachádzajú na fasáde svätyne Panny Márie v portugalskom mestečku Fatima, 13. mája 2017. Foto: TASR/AP

Prvé zo zjavení sa udialo 13. mája 1917, druhé 13. júna a ďalšie v nasledujúcich mesiacoch vždy trinásteho, až po šieste zjavenie 13. októbra 1917.

Bratislava 12. júna (TASR) - Priblížiť veriacim zjavenia Panny Márie trom deťom, chudobným pastierikom v portugalskej Fatime v roku 1917 a ich posolstvo ľudstvu má za cieľ kniha katolíckeho kňaza, publicistu a prekladateľa Mons. Mariána Gavendu. Táto publikácia s názvom Fatima vyšla pri príležitosti storočnice fatimských zjavení, ktoré si v tomto roku pripomína katolícka cirkev na celom svete.

Marián Gavenda ponúka v knihe zaujímavé informácie o živote malých pastierikov, súrodencoch Františkovi a Hyacinte Martových a ich sesternici Lucii, o živote ich rodičov, údaje o Portugalsku a jeho histórii. Ale predovšetkým sprítomňuje čitateľom posolstvo jednotlivých šiestich zjavení Panny Márie spomínaným trom deťom, a to jej prosby a výzvy k modlitbám a pokániu, k modlitbám za skončenie vojny, za pokoj i za obrátenie Ruska, odkiaľ sa šíril ateizmus. Prvé zo zjavení sa udialo 13. mája 1917, druhé 13. júna a ďalšie v nasledujúcich mesiacoch vždy trinásteho, až po šieste zjavenie 13. októbra 1917. Autor vyzdvihuje nielen želanie Panny Márie, aby sa ľudia modlili ruženec, činili pokánie a prosili za pokoj a mier, ale aj Máriine upozornenia, že ak sa ľudstvo nepolepší, môže prísť ďalšia, ešte strašnejšia vojna.

"V tomto roku storočnice zjavení sa mnohí ľudia chystajú putovať do Fatimy. Ale nepomerne viac je tých, ktorým financie či zdravotný stav neumožňujú realizovať túto túžbu. A tak pre tých, čo putujú do Fatimy, má tato kniha najmä prostredníctvom fotografií poslúžiť ako užitočný sprievodca. Tým, ktorí sa do Fatimy nemôžu dostať, chce publikácia priniesť aspoň nepriamo do ich domovov toto pútnické miesto, udalosti, ktoré sa tam odohrali a početné pamiatky. A pre tých, čo vo Fatime už boli, aj pre ich blízkych, chce byť kniha suvenírom, spomienkou," povedal o svojej publikácii Mons. Gavenda.

Nová kniha z produkcie vydavateľstva Perfekt, a.s., Bratislava, obsahuje na 168 stranách veľký počet farebných a čierno-bielych fotografií, ktoré pochádzajú väčšinou z archívu autora. Čitatelia môžu takto spoznať napríklad Baziliku Ružencovej Panny Márie a mnohé ďalšie pamiatky, kaplnky a iné zaujímavé miesta vo Fatime.

Marián Gavenda je autorom aj ďalšej knihy, ktorá nedávno vyšla vo vydavateľstve Perfekt. Má názov "Cez kríž k svetlu". Je malou kolekciou jeho vlastných fotografií z nesmierne bohatej palety krížov rôznych tvarov, zhotovených z rozličných materiálov a pochádzajúcich z mnohých krajín sveta. Na fotografiách, ktoré autor zhotovil za vyše 20 rokov v období 1996 - 2016, možno vidieť kríže zo Slovenska, Talianska, Rakúska, Francúzska, Belgicka či Španielska, ale aj kríže pochádzajúce z Ruska, zo Svätej zeme a krajín Latinskej Ameriky.

Gavenda okrem fotografií krížov ponúka čitateľovi aj myšlienky mnohých mysliteľov, teológov, spisovateľov, historikov a ďalších osobností, vrátane svätého Jána Pavla II. i súčasného pápeža Františka, ako aj svoje vlastné myšlienky o symbole kresťanstva - kríži.