Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Fantastická zábava pre mladých vedátorov

Foto: Slovart

V preklade Jany Vlašicovej prináša Vydavateľstvo SLOVART vzrušujúcu knihu Vedecká dielňa zo sveta prírodných vied od Roberta Winstona.

Bratislava 17. januára (OTS) - V preklade Jany Vlašicovej prináša Vydavateľstvo SLOVART vzrušujúcu knihu Vedecká dielňa zo sveta prírodných vied od Roberta Winstona. Čitatelia v nej spoznajú 25 zábavných projektov, v ktorých sa stretávajú rôzne oblasti vedy, technológie, konštruktérstva a matematiky. Nájdu v nej aj jednoduché návody na úžasné izolačné rukavice, ohromujúcu špagetovú vežu, parádny automat a mnoho ďalších zaujímavých projektov a modelov.

Robert Winston v úvode knihy Vedecká dielňa píše: „Už ako osemročného ma veľmi bavilo stavať rôzne modely. Na pocit úspechu z toho, keď občas aj skutočne fungovali, dodnes rád spomínam. Postavil som všeličo – od žeriavov cez lietadlá po modely známych budov. Dokonca sa mi podarilo skonštruovať aj stropné mechanické zariadenie na posielanie odkazov medzi spolužiakmi v triede. Prekvapilo ma, že učiteľovi pomerne dlho trvalo, kým nám na to prišiel.“ Ale zároveň dodáva, že takmer všetky jeho modely sa skončili neúspechom. Tvrdí však, že omyly sú veľmi dôležité, pretože ak ich správne využijeme, poučíme sa z nich a naše výtvory môžu byť už len lepšie.

Čitatelia sa z knihy môžu naučiť skonštruovať autíčko na zotrvačník, odštartovať raft z fliaš a pochopiť teóriu, vďaka ktorej všetky tieto projekty fungujú. Aj tie najjednoduchšie experimenty opísané v tejto knihe vysvetľujú, ako môže budovanie modelov prispieť k riešeniu praktických problémov. Ako sa správa osviežovač vzduchu pri nízkych teplotách alebo vysokej vlhkosti? Aký je najvhodnejší materiál na výrobu lopatiek veternej turbíny? Vyrobte si s pomocou knihy Vedecká dielňa vlastné modely a zistite, ako to v skutočnosti vlastne funguje.

V závere knihy nájdete aj slovníček, ktorý vysvetlí všetky zaujímavé a použité vedecké pojmy. Detskí čitatelia sa tak v abecednom poradí dozvedia, čo znamenajú pojmy od aerodinamiky, cez gravitáciu, kondukciu, pH, ťah, zvukové vlny až po žiarenie.

Užite si tento výlet do rôznych oblastí vedy, technológie a konštruktérstva či praktického využitia matematiky.