Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Pokrstili knihu spomienok bývalého generálneho prokurátora M. Vaľa

Vláda Slovenskej republiky zasadala 4. júna 1996 v Bratislave. Na sn. z ľava minister vnútra Ľudovít Hudek, podpredseda vlády Sergej Kozlík a generálny prokurátor Michal Vaľo. Foto: TASR Pavol Funtál

Kniha s názvom Nebo peklo politika mapuje zložité obdobie našej histórie po roku 1989.


Bratislava 30. novembra (TASR) – V bratislavskom Pálffyho paláci dnes slávnostne pokrstili knihu bývalého generálneho prokurátora Slovenskej republiky v rokoch 1995 až 1999 Michala Vaľa s názvom Nebo peklo politika.

Publikácia mapuje zložité obdobie našej histórie po roku 1989, kedy sa slovenská spoločnosť musela vyrovnať s prudkým nárastom násilnej kriminality, výpalníctvom, vznikom organizovaného zločinu, výbuchmi a vraždením ľudí.

Zároveň ide obdobie mediálne známych káuz, ako boli napríklad predaj obrazu Triptych banskobystrickým biskupským úradom, kauza Technopol, zavlečenie syna prezidenta Michala Kováča do Rakúska, násilná smrti Róberta Remiáša či zmarené referendum.

Čitateľovi však priblíži najmä politické, stranícke a vládne praktiky pri ovplyvňovaní činnosti prokuratúry, ktorá vykonáva dozor nad dodržiavaním zákonnosti v štáte.

Čitateľ sa veľa dozvie o charaktere rôznych politikov a ich snahe po maximálnej moci. Aj o prelomových udalostiach z novembra 1989, na ktorých sa okrem študentov podieľali disidenti, informačná služba, polícia, eštebáci i komunisti.

Moja kniha má snahu ukázať, že veci neboli také jednoznačné, že dianie v politike nie je jednoznačné, ani jednotlivci nie sú len bieli alebo čierni,“ uviedol Vaľo pri predstavovaní knihy. Ako povedal, jeho snahou bolo, aby kniha bola jedným zo zdrojov, na základe ktorých si ľudia vytvoria na tieto udalosti svoj názor.

Krstným otcom knihy sa stal bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič, ktorý v tom období v politike pôsobil.

Argumenty a fakty, ktoré uvádza, sa tak stali, ale naše vedomosti a spomienky ovplyvňuje čas. Myslím si, že keby kniha bola písaná v tom čase, keď sa tie udalosti stali, bola by iná. Podarilo sa mu vystihnúť tú situáciu, ktorá vtedy na prokuratúre bola,“ dodal exprezident.