Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Americký derviš alebo prechádzka životom amerického moslima

Ayad Akhtar - Americký derviš Foto: TASR/Ikar

Kniha americký derviš nás prostredníctvom Hayatovho príbehu uvádza do života, ktorý je diametrálne odlišný, ako ten náš.

Bratislava 20. júla (TERAZ.sk) - Moslim je vyznávač islamu. Islam je druhé svetovo najrozšírenejšie náboženstvo. Jeden muž sa v islame rovná dvom ženám. Ženy sú plne podriadené mužovi, za nosenie nohavíc či pozretie sa na iného chlapa im v prípade nesúhlasu ich mužského „nadriadeného“ hrozí smrť, najčastejšie ukameňovaním, z čoho sa častokrát stáva spoločenská udalosť. Toto boli v skratke moje poznatky o islame a živote vyznávačov tohto náboženstva predtým, ako som sa „zakusla“ do Amerického derviša.

Správy nás aj v 21. storočí informujú o porušovaní práv žien v krajinách, kde islam stojí nad všetkým, aj nad ľudským životom. Svet, ktorý my, ľudia žijúci na západe len veľmi ťažko pochopíme.

Americký derviš je fikciou, je príbehom moslimského chlapca Hayata, ktorý sa narodil v Amerike, v rodine úspešného lekára a ženy v domácnosti. Život mu zmenil príchod jeho tety Miny, absolútne podriadenej Alahovi. Prostredníctvom nej sa Hayat dostáva ku Koránu, Mina ho vyučuje islam, vysvetľuje mu Alahove učenie, rozpráva príbehy o ľuďoch, ktorí svoj život doslova vložili do Alahových rúk. Hayat je týmto fascinovaný, je rozhodnutý stať sa háfizom (človek, ktorý ovláda všetky verše Koránu naspamäť). Toto sa však nepáči jeho otcovi, ktorý sa od islamu odklonil, považuje sa za Američana a so svojím rodiskom, Pakistanom, nechce mať nič spoločné.

Hayatove retrospektívne rozprávanie nás vracia do jeho detstva, opisuje život moslima v Amerike, snaží sa vysvetliť to, čo je pre mnohých z nás nepochopiteľné – prečo ľudia až fanaticky veria všetkému, čo je napísané v Koráne, prečo moslimovia konajú tak, ako konajú. Pasáže rozprávania sú častokrát prestupované úryvkami z Koránu, úvahami nad vecami, ktoré sú medzi nebom a zemou. A práve tieto sú, bohužiaľ, miestami pridlhé a nudné. Občas môže mať čitateľ pocit, že číta dookola to isté. Potom sa však vyskytli časti, ktoré si doslova žiadali, aby boli prečítané bez prerušenia, hnali dej dopredu, zvyšovali zvedavosť, ako to všetko dopadne, zvedavosť na Hayatove vysvetlenie, prečo Mina v jeho živote tak veľa znamenala…

Derviš je človek, ktorý sa vzdá všetkého pre Boha. No je to možné v prípade, že milujete a chcete byť milovaný osobou, ktorá stojí celý čas vedľa vás, ktorú rešpektujete a vážite si ju?

Kniha neospravedlňuje správanie moslimov, skôr nás prostredníctvom Hayatovho príbehu uvádza do života, ktorý je diametrálne odlišný, ako ten náš. Ak sa zaujímate o náboženstvá, určite po knihe siahnite. Ale siahnite po nej aj vtedy, ak máte chuť trochu rozmýšľať, nemáte obmedzený názor na iné kultúry a chcete si prečítať príbeh chlapca, ktorý možno nie je až taký výnimočný, ale zaujímavý je určite.

Recenziu spracovala Nina Chajmovská z portálu Book.review.sk