Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KHL

Budúca sezóna zrejme bez HC Lev Praha, definitíva v pondelok

Na snímke fanúšikovia HC Lev Praha Foto: TASR/Michal Svítok

Po Donbasse Doneck a Spartaku Moskva je to tak už tretí účastník uplynulej edície nadnárodnej ligy, ktorý zo súťaže pravdepodobne odstúpi.

Praha 25. júna (TASR) - Český klub HC Lev Praha nebude štartovať v budúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Informoval o tom portál allhockey.ru s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj, podľa ktorého nezvládne vedenie finalistu uplynulého ročníka pokryť všetky finančného náklady. Akcionári Leva potvrdili avizované problémy, no definitívu v otázke pokračovania klubu v súťaži vyslovia až na budúci týždeň.

"Klub v tejto chvíli potvrdzuje problémy s financovaním nasledujúcej sezóny a existuje možnosť, že v budúcom ročníku KHL Lev nebude štartovať. Situáciu intenzívne riešime, finálny verdikt bude známy v priebehu pondelka nasledujúceho týždňa. Všetky ostatné informácie o budúcnosti klubu sú v tejto chvíli len špekulácie," píše sa v stanovisku akcionárov Petra Speychala a Jevgenija Myškovského na oficiálnom webe.

Finančné problémy

Podľa ďalších informácií portálu idnes.cz sa vedeniu klubu doposiaľ nepodarilo zohnať potrebný rozpočet vo výške 750 miliónov českých korún, ktorým Lev disponoval v uplynulej sezóne. Za vlnou finančných problémov v ostatných kluboch stojí aj firma Gazprom. Hlavný sponzor súťaže škrtol polovicu financií určených na chod klubov v KHL. Problémy Leva sa navyše spájajú aj s neúspešnými rokovaniami so spoločnosťou, ktorá vlastní O2 arénu.

Pražania zažili pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena veľmi úspešnú sezónu. V play off postupne vyradili Medveščak Záhreb, Donbass Doneck aj Lokomotiv Jaroslavľ a vo finálovom boji o Gagarinov pohár sa stretli v Metallurgom Magnitogorsk. O víťazovi ročníka napokon rozhodol až siedmy duel na ľade ruského šampióna, v ktorom Lev prehral 4:7 a v celej sérii 3:4 na zápasy.

Po Donbasse Doneck a Spartaku Moskva je to tak už tretí účastník uplynulej edície nadnárodnej ligy, ktorý zo súťaže pravdepodobne odstúpi. V prípade ukrajinského tímu však išlo o nepriaznivú politickú situáciu, ktorá vyvrcholila zapálením domáceho stánku Arena Družba. Finančné problémy deklarovali v uplynulom týždni aj ďalšie kluby KHL. V novej sezóne budú v súťaži pôsobiť tri nové kluby Jokerit Helsinki, Lada Togliatti a Leopardi Soči.