Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Hokejisti Švédska sú prvými finalistami, zdolali rivala z Fínska

Hokejista Švédska Erik Karlsson (uprostred) sa teší po strelení víťazného gólu na 2:1 v prvom semifinálovom zápase mužského olympijského hokejového turnaja Švédsko - Fínsko na ZOH v Soči 21. februára 2014. Foto: TASR/AP

Tri korunky" tak zostávajú jediným tímom, ktorý si drží v Soči stopercentnú bilanciu - všetkých päť svojich zápasov vyhral v riadnom hracom čase.

Soči 21. februára (TASR) - Hokejisti Švédska sa stali prvými finalistami olympijského turnaja v Soči. V piatkovom úvodnom semifinálovom súboji v Boľšoj aréne zvíťazili nad odvekými rivalmi z Fínska tesne 2:1 a po ôsmich rokoch si tak opäť zahrajú na ZOH o zlato. Ich súper vzíde z večerného zámorského derby USA - Kanada.

Úradujúci majstri sveta síce prehrávali od 27. minúty po góle Olliho Jokinena, no ešte v druhej tretine stav otočili zásluhou kanoniera Louia Erikssona a presnej delovky obrancu Erika Karlssona. "Tri korunky" tak zostávajú jediným tímom, ktorý si drží v Soči stopercentnú bilanciu - všetkých päť svojich zápasov vyhral v riadnom hracom čase. Vo finále ZOH sa predstavia prvýkrát od Turína 2006, vtedy získali aj svoj posledný olympijský titul.


Hokejista Švédska Louis Eriksson strieľa gól v prvom semifinálovom zápase mužského olympijského hokejového turnaja Švédsko - Fínsko na ZOH v Soči 21.
Foto: TASR/AP



Úvod severského derby patril "trom korunkám", ktoré dobrým pohybom ovládli celé klzisko. O prvý rozruch sa postaral obranca Kronwall, ktorého strelu zblokoval Vatanen, vzápätí Steen po obkorčuľovaní bránky z uhla neprekvapil Lehtonena. Švédi vysoko napádali súpera a rušili jeho akcie už v zárodku, pritom sami podnikali nebezpečné výpady. V 3. min strelu Sedina Lehtonen vyrazil iba pred Erikssona, ktorý zblízka nedokázal dostať puk za brankára "Suomi". Fíni hrozili iba v presilovkách a po brejkoch, v 10. minúte sa dostali do prečíslenia 2 na 1, Lundqvist ale Komarova vychytal. V 14. minúte mal v početnej výhode dve dobré možnosti na skórovanie Selänne, najprv pred odkrytou švédskou bránkou netrafil dobre puk a následne zmaril jeho šancu pravým betónom fantasticky Lundqvist. V 19. min po prihrávke Kontiolu minul súperovu bránku osamotený Aaltonen.

Hokejista Fínska Teemu Selänne (hore) padá cez Švéda Gabriela Landeskoga v prvom semifinálovom zápase mužského olympijského hokejového turnaja Švédsko - Fínsko na ZOH v Soči 21. februára 2014.
Foto: TASR


Druhú tretinu odštartovali lepšie Fíni, hneď jej v úvode Immonen nebezpečne tečoval strelu od modrej. V 26. min Steen v presilovke strieľal iba do Lehtonena. Skóre sa napokon podarilo otvoriť Fínom, v 27. min O. Jokinen nachytal z veľkého uhla Lundqvista - 0:1. "Suomi" boli pri chuti, Määttä a Salo v presilovke zamestnali švédskeho brankára. Práve Määttä ale o pár minút pri zadnom mantineli trestuhodne zaváhal, súper ho obral o puk a po strojovej kombinácii Bäckströma s Jonathanom Ericssonom vyrovnal Eriksson. Hra sa zrýchlila a útoky sa začali prelievať z jednej strany na druhú. Bäckström z uhla vyskúšal pozornosť Lehtonena, na opačnom konci Korpikoski orazítkoval tyč. V 37. min už Švédi viedli, keď obranca Karlsson sa v presilovke oprel od modrej do puku a delovkou prepálil Lehtonena. Tretinu zakončili dve švédske akcie - Kronwallov teč skončil na hornej žŕdke a následne neuspel pred Lehtonenom zblízka ani Sedin.

"Tre kronor" pokračovali aj v treťom dejstve v aktivite. Na 3:1 mohol zvýšiť Daniel Sedin, tomu ale nebolo v piatok súdené skórovať. Súper kontroval rýchlym prečíslením, v ktorom Ruutu mieril tesne nad. V 46. min rozbehnutý Hagelin vypálil z ľavého kruhu, Lehtonen predviedol krásny semafor a svoje mužstvo podržal. Westerlundov tím sa potom zahryzol do protivníka v presilovke, skúšal to najmä Selänne, no Fínom hra v početnej výhode v piatok nevychádzala. Stále však pokračovala ich snaha o vyrovnanie, v dobrej pozícii nepresne mieril Salo. Fíni čoraz viac otvárali hru, čo bola voda na mlyn pre švédske kontry, v 56. min mohol rozhodnúť Eriksson, trafil ale iba bočnú sieť. V závere to "Suomi" skúsili bez brankára, do hry poslali šiesteho korčuliara, no vyrovnať sa im už nepodarilo.


semifinále (Ľadový palác Boľšoj):

Švédsko - Fínsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Góly: 32. Eriksson (Jon. Ericsson, Bäckström), 37. Karlsson (Steen, Sedin) – 27. O. Jokinen (Vatanen). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell, Carlson (obaja Kan.), vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia 0:0, 9476 divákov.

Švédsko: Lundqvist - Jon. Ericsson, Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson – Alfredsson, Berglund, Steen – Eriksson, Bäckström, Sedin – Silfverberg, Johansson, Landeskog – Jim. Ericsson, Krüger, Hagelin – Nyquist

Fínsko: Lehtonen - Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne, Immonen, Granlund – Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, Korpikoski – Komarov, Lehterä, Pihlström