Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Výstava Ľadová história predstavuje úspechy mikulášskeho hokeja

Foto: Nikola Kokiová/TASR

Expozícia má dve časti a pozostáva z obrazových aj trojrozmerných predmetov

Liptovský Mikuláš 26. júna (TASR) - Stručný prierez dejinami organizovaného ľadového hokeja v Mikuláši predstavuje výstava s názvom Ľadová história, ktorú sprístupnili v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Výstava sa koná pri príležitosti osemdesiatych narodenín miestneho hokejového klubu MHK 32.
Výstava má dve časti a pozostáva z obrazových aj trojrozmerných predmetov. Prvá časť expozície mapuje počiatočných štyridsať rokov klubu a zachytáva základné historické fakty, improvizované začiatky či budovanie umelého ľadu a jeho zastrešenie. Druhá časť je bilančná. Venuje sa najväčším úspechom mikulášskeho hokeja a jeho odchovancov, ktoré končia dvoma striebornými medailami z tohtoročných majstrovstiev sveta, ktoré na rodný Liptov priniesli Jerguš Bača a Ján Laco.

Návštevníci majú možnosť obzrieť si dresy významných hokejových osobností Liptova, cenné kovy z vrcholných podujatí, trofeje, ale aj historické korčule či hokejky. O zabezpečenie predmetov sa postaral Marián Székely, chodiaca kronika mikulášskeho hokeja, Múzeum Janka Kráľa, Liptovské múzeum v Ružomberku a Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Súčasťou výstavy je aj trojminútový shot z roku 1942, ktorý zobrazuje historický hokejový zápas odohraný na Liptove.
Expozícia je prvou po dvojmesačnej pauze výstavnej siene múzea. Svojim prejavom ju otvoril Jerguš Bača, predseda predstavenstva klubu MHK 32 Liptovský Mikuláš. „Pri požiadavke podieľať sa na tejto výstave som sa spočiatku zľakol. Nevedel som si predstaviť, ako sa dá zosumarizovať osemdesiat rokov histórie. No nakoniec som rád, že sme ju mohli zorganizovať a že ju môžem otvoriť,“ povedal.
Ľubica Rybárska, autorka výstavy, sa vo svojom príhovore venovala hlavne histórii mikulášskeho hokeja. „Písal sa január 1932, keď sa na prírodnom klzisku v Liptovskom Mikuláši konal prvý organizovaný hokejový zápas. Pamätníci neuvádzajú súperov ani výsledok. No víťazstvom bolo už len to, že sa zápas konal.“ Návštevníkov oboznámila aj s významom názvu samotnej expozície. „História mikulášskeho hokeja je históriou ľadu. S rastúcou kvalitou športoviska rástla aj kvalita hráčov“, dodala.
S podobnou výstavou sa obyvatelia v Liptovskom Mikuláši už stretli. Začiatkom júna hokejoví fanúšikova zorganizovali vlastnú výstavu s názvom História a súčasnosť fanklubu MHK 32.

Expozícia Ľadová história potrvá do 16. septembra vo výstavnej sieni Múzea Janka Kráľa.

Výstava Ľadová história v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši





Nikola Kokiová, Katolícka univerzita Ružomberok