Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Vdova po izraelskom športovcovi vystúpila ostro proti MOV: Hanba vám

Vdova po izraelskom športovcovi Ankie Spitzer reční na smútočnej spomienke na 11 izraelských športovcov, ktorých zabili teroristi. Foto: TASR/AP

Vdova Ankie Spitzerová vyšla na pódium počas smútočného obradu za 11 izraelských športovcov, trénerov a predstaviteľov, ktorých pri útoku v olympijskej dedine v roku 1972 zabili palestínski teroristi.

Londýn 7. augusta (TASR) - Vdova po izraelskom športovcovi a trénerovi Andreiovi Spitzerovi, zavraždenom počas olympijských hier v nemeckom Mníchove v roku 1972, v pondelok na spomienkovom obrade za zabitých odsúdila Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a kričala "Hanba vám!". Dôvodom jej pobúrenia bolo, že MOV odmietol minútu ticha na otváracom ceremoniáli londýnskych XXX. olympijských hier.

Vdova Ankie Spitzerová vyšla na pódium počas smútočného obradu za 11 izraelských športovcov, trénerov a predstaviteľov, ktorých pri útoku v olympijskej dedine v roku 1972 zabili palestínski teroristi z organizácie Čierny september. Spitzerová namierila pichľavé vyjadrenia proti prezidentovi MOV Jacquesovi Roggemu, ktorý mal na obrade príhovor len krátko pred ňou.

"Hanba vám, MOV, lebo ste zabudli na 11 členov olympijskej rodiny," povedala hlasom plným emócií.

Vdova vyhlásila, že MOV tým diskriminoval Izraelčanov pre ich vieru. Zdôraznila, že mŕtvi si ako olympionici zaslúžili poctu v olympijskom prostredí - a nie na rôznych iných miestach, kde sa spomienkové udalosti konali, napríklad aj tá pondelková v londýnskej Guildhall.

"Dlhujete im to," vyhlásila Spitzerová.

Jej vyjadrenia narušili inak vážny slávnostný obrad, na ktorom sa zúčastnili niekoľkí členovia britskej vlády a vplyvní príslušníci židovskej komunity v Británii. Na obrade v londýnskej Guidhall pri príležitosti 40. výročia masakru nechýbal britský premiér David Cameron, ale ani nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle.

MOV už skôr odmietol výzvy príbuzných izraelských obetí - ktoré podporovala aj vláda Spojených štátov - aby sa na otváracom ceremoniáli londýnskej olympiády 27. júla držala minúta ticha. MOV označil takýto akt za nevhodný.

Jedenásť izraelských športovcov a trénerov bolo medzi 17 ľuďmi, ktorí zahynuli, keď ich palestínski teroristi nadránom 5. augusta 1972 uniesli z mníchovskej olympijskej dediny a snažili sa s nimi ujsť z Nemecka.