Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

V Düsseldorfe sa konali propalestínske protesty, Berlín pochod zakázal

Ľudia na propalestínskom zhromaždení v nemeckom Düsseldorfe v sobotu 21. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa polície uviedla, že prišlo oveľa viac ľudí, ako bolo zaregistrovaných. Napriek tomu neboli na pochode, ktorý bol silne strážený policajtmi, zaznamenané žiadne násilnosti.

Berlín 22. októbra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zúčastnilo na propalestínskej demonštrácii v západonemeckom meste Düsseldorf, zatiaľ čo polícia v Berlíne zakázala pochod plánovaný na nedeľu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Podľa úradov vyšlo do ulíc Düsseldorfu približne 5500 ľudí, aby protestovali proti izraelským protiútokom na pásmo Gazy po tom, ako militanti z palestínskeho islamistického hnutia Hamas prekročili 7. októbra hranice z pásma Gazy do Izraela a uskutočnili rozsiahle teroristické útoky.

Účastníci pochodu niesli transparenty s heslami ako "Proti vojne, násiliu a agresii v Gaze" či "Za mier, spravodlivosť a ľudskú dôstojnosť v Palestíne". Mnohí mávali palestínskymi vlajkami.

Hovorkyňa polície uviedla, že prišlo oveľa viac ľudí, ako bolo zaregistrovaných. Napriek tomu neboli na pochode, ktorý bol silne strážený policajtmi, zaznamenané žiadne násilnosti.

V západnej časti Nemecka sa konalo niekoľko propalestínskych zhromaždení, ako aj niekoľko protiakcií. Demonštrácie boli plánované v Kolíne nad Rýnom, Bielefelde a ďalších mestách.

V Münsteri sa podľa polície na propalestínskom pochode zúčastnilo približne 1000 ľudí. V tom istom čase tam zhruba 700 účastníkov usporiadalo proizraelské zhromaždenie pod heslom "Akčná aliancia proti akémukoľvek antisemitizmu".

K žiadnym násilným zrážkam nedošlo. Vodca propalestínskej demonštrácie a jeho zástupca však podľa polície skandovali ilegálne heslá. Keďže sa prejavili neprimerane, boli dočasne vzatí do väzby, aby sa zabránilo ďalšiemu porušovaniu predpisov, a po skončení demonštrácie boli prepustení. Pochod mohol pokračovať.