Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

V Česku sa chystá pochod za tínedžera, ktorého brutálne zbili Rómovia

Pochod sa bude konať v nedeľu v Břeclavi. 15-ročného chlapca cez víkend v centre mesta brutálne zbila trojica Rómov. Chlapec prišiel o obličku.Má poškodenú pečeň a slezinu a jeho stav je vážny.

Břeclav 17. apríla (TASR) - V Břeclavi pripravujú občania na nedeľu protestný pochod za 15-ročného chlapca, ktorého uplynulú nedeľu večer v centre mesta brutálne zbila trojica mužov tmavšej pleti. Chlapec prišiel o obličku, má poškodenú pečeň i slezinu a jeho stav je vážny, informovala dnes spravodajská televízia ČT24.

"Zajtra sa to môže stať ďalšiemu. Plakať v kúte nepomôže, treba s tým niečo robiť," citoval chlapcovu matku Oksanu Zhyvachivskú server iDnes.cz. Starosta Břeclavi označil útočníkov za beštie.

Svoju účasť na manifestácii už na sociálnej sieti Facebook prisľúbili stovky ľudí. "Pochod za Peťa a našu bezpečnosť", ako ho nazvali organizátori, by mohol vyústiť v protiromský protest, uviedla ČT24. Radnici zatiaľ konanie akcie nik nenahlásil.

Po páchateľoch polícia pátra


Po páchateľoch útoku, ktorým hrozí až desaťročné väzenie, polícia pátra a požiadala verejnosť o poskytnutie bližších informácií. K incidentu došlo medzi 20. a 21. hodinou v blízkosti nákupného centra na ulici Jana Palacha.

Chlapcova matka je súdna prekladateľka ukrajinského pôvodu. Jej rodina žije v Česku už 12 rokov, z toho šesť v Břeclavi. V rozhovore pre iDnes.cz povedala, že Rómovia si chceli na synovi vybiť svoju agresivitu. Pýtali cigaretu a keď im povedal, že ju nemá, zbili ho. Chlapec mal na sebe značkovú bundu, pri sebe tisíc korún a mobil, ale nič mu nezobrali.

Břeclavský starosta Oldřich Ryšavý vyhlásil, že "je jedno, či to boli Rómovia, niečo také mohli urobiť iba beštie a nie ľudia. Som presvedčený, že polícia, štátne zastupiteľstvo i súdy budú postupovať rovnako razantne, ako tomu bolo v predchádzajúcich podobných prípadoch," zdôraznil v narážke na prípad z roku 2010.

Dvaja mladí Rómovia vtedy zhodili zo schodov kultúrneho domu 29-ročného muža, ktorého brutálne dokopali a jeden z útočníkov mu opakovane dupal po hlave. Súd ich za to odsúdil na osem a desať rokov nepodmienečne.