Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Import

V bratislavskej galérii Medium možno spoznať superhrdinov

Creativ Unit Najlepší z najlepších Foto: vsvu.sk

Pohľad mladých slovenských umelcov na tzv. súčasných superhrdinov, ich schopnosti i vytvorený imidž v povedomí predstavuje verejnosti výstava Creative Unit Najlepší z najlepších.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Pohľad mladých slovenských umelcov na tzv. súčasných superhrdinov, ich schopnosti i vytvorený imidž v povedomí predstavuje verejnosti výstava Creative Unit Najlepší z najlepších. V bratislavskej galérii Medium ju otvorili vo štvrtok (2.8.) a potrvá do 2. septembra.

"Potrebuje svet vôbec superhrdinov? Sú z nich popkultúrne ikony, reklamné značky alebo továrne na peniaze? Prečo ľudia obdivujú ich po domácky vyrobené kostýmy a očakávajú, že zachránia svet, či budú bojovať proti bezpráviu?," pýtajú sa kurátori výstavy Betmen & Džouker.

Spolu s tvorcom supertímu Lucky boyom predstavujú superhrdinov, ktorými sú Pyroman, Bed Girl, Amorpha, P.B., Lucky Boy, Krava, Spomalený Hĺbavec, KW, Darklighter a Admirál. Charakterizujú ich textom, kde prezrádzajú, či majú rodinu, aká je ich povaha, či chodia denne do práce. Tiež ich prezentujú výtvarne v podobe kresieb, fotografií, koláží z novinových výstrižkov, kostýmov a inštalácií. Veľkoplošná celostenová videoprojekcia niektorých superhrdinov predstavuje na streche budovy s panorámou Bratislavy v pozadí. Na expozícii sa podieľajú Oľga Paštéková, Jana Kapelová, Martin Kusý, Viliam Slaminka a ďalší výtvarníci.