Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Svetové médiá ocenili úvodný olympijský ceremoniál v Londýne

Nádherná ohňová šou počas otváracieho ceremoniálu letných olympijských hier v Londýne Foto: TASR/AP

Americký Washington Post označil ceremoniál za "najväčší žart samých zo seba na svete."

Londýn 28. júla (TASR) - Úvodný ceremoniál OH v Londýne z dielne režiséra Dannyho Boylea ocenili britské i svetové médiá za výstižné zobrazenie výstredného britského charakteru a zožal uznanie i za umelecké hľadisko.

Hovorca vlády označil ceremoniál za "vynikajúcu ukážku toho najlepšieho z krajiny," ktorá ukázala rôznorodosť i živosť, pričom spojila históriu so súčasnosťou. "Najlepšia šou na svete," konštatuje denník Times.

Bulvárny denník The Sun označil britskú kráľovnú Alžbetu II. po scénke s Danielom Craigom, za nové "Bondovo dievča". "Bolo to hlasné a vyzývavé. Jednoducho to bolo skvostné, búrlivo, charakteristicky britské," dodal Daily Telegraph. "Danny Boyle zachytil duch, históriu, humor a patriotizmus národa, keď pripravil ceremoniál ako nikto iný."

Niektorí komentátori kritizovali šou za snahu byť "sociálne a politicky korektnú i za multikulturálnosť," keď sa počas filmovej montáže objavili na scéne i lesbické bozky či antinukleárny symbol. Podľa BBC je celá olympijská šou "typicky britská", na čo treba byť hrdý pri podujatí v hodnote 42 miliárd dolárov. Úvodný ceremoniál dokázal svetu, že "sa vieme zo seba aj smiať."

Nemecký Bild vyšiel s titulkom "Wow - aká šou!" Americký Washington Post označil ceremoniál za "najväčší žart samých zo seba na svete."

Indický Times označil ceremoniál za "oslnivý" s dodatkom, že Londýn "ukázal žiarivý obraz britskej tradície a kultúry."

China Daily označil slávnosť za "kaleidoskopickú", no komentátor BBC ocenil ceremoniál "šikovne odlišný" od OH v Pekingu spred štyroch rokov.

Športový reportér Los Angeles Times Bill Plaschke na sociálnej sieti skonštatoval: "James Bond a kráľovná Alžbeta II. 'dopadli' na štadión, potom deti v pyžamách spievali národnú hymnu. Páčilo sa mi to. Kráľovná vo filme, J. K. Rowlingová verejne číta. Dá sa to prekonať?"

Výrazným faktorom ceremoniálu bol divadelný prvok a New York Times označil šou za "vizuálne omračujúcu." Uznanie zožala i kreácia Thomasa Heatherwicka, keď 204 plameňov v lievikov vytvorilo v strede štadióna kruhový útvar.

Olympijské kruhy svietia nad štadiónom počas otváracieho ceremoniálu letných olympijských hier v Londýne.
Foto: TASR/AP


Britskí islamisti protestovali proti olympiáde


Počas úvodného ceremoniálu olympijských hier v Londýne na seba upozornila i skupina britských islamistov. Dostala povolenie na usporiadanie piatkového protestu pred Olympijským parkom v Londýne.

Skupina, ktorú vedú prominentné britské islamistické osobnosti, pred bránami parku v Stratforde odsudzovala Britániu i ďalšie krajiny obvinené z perzekúcie moslimov. Skupina si pripravila i internetovú stránku, na ktorej konštatujú: "Kým sa svet zabáva, zabíjajú moslimov na celom svete."

"Bude to jedna z najväčších demonštrácií, ktoré pripravila moslimská komunita v Británii," povedal pred podujatím organizátor Mizanur Rahman. Ten si odsedel štvorročný trest za vyzývanie na zabíjanie členov britských i amerických jednotiek v Afganistane a Iraku počas protestov v roku 2006. Podľa Rahmana rozhodnutie džudistickej federácie o tom, že saudskoarabská pretekárka počas súťaže nemôže používať šatku na hlave, ukazuje dôvod, prečo by moslimi mali bojkotovať olympiádu.

Ďalším organizátorom bol Anjem Choudary, ktorý viedol podobné protesty a pred rokom hrozil narušením kráľovskej svadby princa Williama s Kate Middletonovou. Polícia vtedy napokon plánovanú demonštráciu zakázala. Východný Londýn je domovom rozsiahlej moslimskej komunity bývajúcej v najchudobnejších oblastiach.