Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Striebro a bronz pre Slovensko na olympiáde mladých vynálezcov

Mladí slovenskí bádatelia bezprostredne po ocenení Foto: TASR

IYIPO každoročne organizuje Ministerstvo školstva a vedy Gruzínska a patrí medzi uznávané medzinárodné projektové olympiády. Tohtoročný 6. ročník sa uskutočnil v dňoch 27. až 29. apríla v Tbilisi.

Tbilisi 7. mája (TASR) – Víťazi Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl - Scientia Pro Futuro 2011, ktorí postúpili na 6. Medzinárodnú olympiádu projektov mladých vynálezcov, na olympiáde uspeli – získali jednu striebornú a jednu bronzovú medailu.

Ján Deván a Alžbeta Devánová, žiaci Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne
, za projekt s názvom Floristický výskum vstavačovitých (Orchideaceae) Kochanovskej a Chocholanskej doliny v strednej časti Bielych Karpát a zdokumentovanie vybraných morfologických znakov druhu Anacamptis morio získali bronzovú medailu. Emília Petríková, žiačka Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici, ktorá súťažila s projektom s názvom Vplyv zinku na rôzne vývinové štádia fazule záhradnej (Phaseolus vulgaris L.) získala striebornú medailu. Ocenenia si víťazi prevzali z rúk Ministra školstva a vedy Gruzínska Dimitri Shashkiniho počas slávnostného odovzdávania ocenení.
IYIPO každoročne organizuje Ministerstvo školstva a vedy Gruzínska a patrí medzi uznávané medzinárodné projektové olympiády. Tohtoročný 6. ročník sa uskutočnil v dňoch 27. až 29. apríla v Tbilisi. Na otváracom ceremoniáli vystúpil prezident Gruzínska Michail Saakašvili a veľvyslanec EU v Gruzínsku. Na IYIPO súťažilo viac ako 200 nadaných žiakov stredných škôl v oblasti vedy a techniky zo 40 štátov z celého sveta so 120 kvalitnými bádateľskými projektmi. Na 6. Medzinárodnú olympiádu projektov mladých vynálezcov žiaci postúpili z Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl - Scientia Pro Futuro 2011. Túto súťaž vyhlasuje a organizuje občianske združenie Mladí vedci Slovenska v spolupráci so spoluorganizátorom Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Bližšie informácie o súťaži nájdete na internetovej adrese www.scientiaprofuturo.sk
TASR informoval Ján Šípoš, predseda Mladí vedci Slovenska, o. z.