Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Na snímke Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ). Foto: TASR - Martin Baumann

Remišová vyzvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby si všímal, čo sa deje s právnym štátom, ako sa výkonná moc vyhráža súdnej moci.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Konanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vykazuje známky zastrašovania alebo nebezpečného vyhrážania sa súdnej moci. Tvrdila to opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na utorkovú (23. 4.) kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde. Fico sa podľa jej slov snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.

Zároveň vyzvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby si všímal, čo sa deje s právnym štátom, ako sa výkonná moc vyhráža súdnej moci.

Fico je podľa poslanca Gábora Grendela (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) vysadený na niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu (NS) SR. "Včerajší pokus o stiahnutie kompletnej databázy slúžil práve tomuto cieľu, aby sa sudcom, na ktorých je vysadený, pomstil," usúdil a zároveň upozornil zamestnancov Ministerstva spravodlivosti SR, aby sa nenechali zneužiť na politické hry premiéra Fica a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

Zástupcovia hnutia Slovensko zároveň na štvrtkovej tlačovej besede kritizovali pôsobenie Ficovej vlády, ktoré zhodnotili ako mimoriadne zlé. Vytýkajú jej napríklad výrazne nižšie tresty za podvody a korupciu, prenasledovanie čestných vyšetrovateľov, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či šikanu čestných prokurátorov.

Fico v stredu (24. 4.) vyzval predsedu NS SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Podotkol, že zamestnanci NS SR počas utorkovej kontroly odmietli rezortu spravodlivosti poskytnúť informácie týkajúce sa systému.

Šikuta ubezpečil, že spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti a súd nemá čo zatajovať. Voči vyjadreniam Fica sa dôrazne ohradil a kontrolu označil za arogantnú a neštandardnú. Žiadať všetky spisy podľa neho nemá oporu v zákone. Zároveň deklaroval, že súd je kedykoľvek pripravený byť nápomocný v konkrétnych prípadoch, pri ktorých sú podozrenia z možného pochybenia.