Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Import

Nemci môžu ďalej označovať pravicovú stranu ako podozrivú z extrémizmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Klasifikácia Alternatívy pre Nemecko ako podozrivej extrémistickej skupiny umožňuje tajne sledovať stranu, a to aj prostredníctvom odpočúvania a verbovania informátorov zvnútra strany.

Berlín 13. mája (TASR) - Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) môže naďalej klasifikovať krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako skupinu podozrivú z extrémizmu. Rozhodol o tom v pondelok vrchný správny súd v meste Münster, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a Reuters.

Klasifikácia AfD ako podozrivej extrémistickej skupiny BfV umožňuje tajne sledovať stranu, a to aj prostredníctvom odpočúvania a verbovania informátorov zvnútra strany.

Úlohou BfV je chrániť nemecké demokratické zriadenie pred extrémistickými hrozbami. AfD a jej mládežnícku organizáciu Junge Alternative (JA) pritom klasifikuje ako možnú extrémistickú pravicovú skupinu od roku 2021.

Nižší správny súd v Kolíne nad Rýnom v roku 2022 potvrdil, že BfV môže monitorovať AfD ako podozrivú extrémistickú skupinu. Strana sa však voči tomu odvolala na vrchnom správnom súde v Münsteri, ktorý toto rozhodnutie teraz potvrdil. Rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný a strana sa proti nemu môže odvolať na spolkovom súde.

Pre AfD je príznačný tvrdý protiimigračný postoj. Strana tak profituje z obáv mnohých nemeckých voličov znepokojených rastúcim počtom žiadateľov o azyl v Nemecku. AfD sa v súčasnosti umiestňuje na popredných miestach v prieskumoch vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko, v ktorých sa tento rok uskutočnia regionálne voľby. Strana je tiež pod stále väčším drobnohľadom pre údajné rasistické vyjadrenia niektorých jej členov a podozrenie, že poskytuje útočiskom ruským a čínskym špiónom.

"Rozhodnutie súdu potvrdzuje, čo hovoríme roky: AfD je krajne pravicová strana, ktorá chce oslabiť našu demokraciu a právny štát," uviedol vo vyhlásení Felix Kolb, šéf mimovládnej organizácie Campact bojujúcej proti extrémizmu.