Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Na Vinianskom hrade našli pôvodnú stredovekú cestu a listovú strelku

Listová strelka, ktorú našli na Vinianskom hrade pri archeologických prácach Foto: Veronika Cholewová

Zrúcanina Vinianskeho hradu odkrýva svoju históriu, začali tam s archeologickými prácami. Prvým úlovokom bola listová strelka.

Michalovce 29. marca (TASR) - Na Vinianskom hrade začali s archeologickými prácami. Prvým úlovokom bola listová strelka. Mnohí ľudia netušia, aký má vôbec význam, či použitie. Anton Michalka, predseda OZ Zemplínsko-užská hradná cesta, vysvetľuje, že je to hrot zo šípu. Našiel ho archeológ Igor Krett počas sondážneho výkopu v priestore pod západným opevnením hradu. "Nie je to nič prevratné, ale potešilo,“ hovorí Michalka. Za oveľa zaujímavejšie považuje, že počas výkopu v neveľkej hĺbke narazili na pôvodnú stredovekú kameňom vykladanú cestu. Na hrad prišiel v stredu tiež Martin Pristáš, pamiatkár z Krajského pamiatkového úradu v Košiciach. Dôvodom jeho príchodu bolo inštruovanie ľudí, aby vedeli ako postupovať počas archeologických prác, ktoré sa tento rok uskutočnia pod záštitou pracoviska SAV, Košice. Všetky nálezy poputujú do Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Okrem archeologických prác na hrade, čistia aj jeho okolie. V súlade s povolením Krajského úradu životného prostredia, vytínajú a vyrezávajú náletové dreviny.

Veronika Cholewová, Prešovská univerzita Prešov