Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Import

Ľadová búrka v Kanade vyradila dodávky elektriny pre vyše milión ľudí

Chodec prechádza medzi konármi stromov, ktoré boli odstránené z cesty po tom, čo praskli, po búrke, ktorá priniesla mrznúci dážď v Ottawe, Ontario, v stredu 5. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Približne pol milióna bez elektriny bolo v Montreale, najväčšom meste provincie Québec. Mestské čaty tam odpratávali z ciest odlomené konáre a spadnuté stromy.

Montreal 6. apríla (TASR) - Vyše milión Kanaďanov bolo vo štvrtok bez elektriny, pretože ľadová búrka na východe krajiny vyvracala stromy a poškodila elektrické vedenia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Kanadské ministerstvo životného prostredia vydalo varovanie pred mrznúcim dažďom pre provinciu Québec. Vrstva ľadu "je na niektorých miestach už taká hrubá, že vyvracia celé stromy", uviedli úrady.

Vo štvrtok skoro ráno miestneho času bolo bez elektriny vyše milión zákazníkov energetickej spoločnosti Hydro-Québec, uviedla firma na svojej webovej stránke.

"Výpadky elektriny boli spôsobené predovšetkým váhou ľadu, ktorý lámal konáre a stromy a tie sa dostali do kontaktu s elektrickým vedením," napísala v tvíte.

Približne pol milióna bez elektriny bolo v Montreale, najväčšom meste provincie Québec. Mestské čaty tam odpratávali z ciest odlomené konáre a spadnuté stromy.

Montrealská polícia prijala "obrovský počet telefonátov súvisiacich s ľadovou búrkou", starostka mesta Valéria Plantová vyzvala obyvateľov na opatrnosť.

V susednej provincii Ontário malo výpadky elektriny vyše 100.000 zákazníkov. Zariadenia elektrizačnej sústavy tam poškodil "silný vietor, zásah bleskov a hrubé vrstvy ľadu z mrznúceho dažďa" a padajúce stromy, informoval poskytovateľ elektriny Hydro One.