Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Janus sa adaptovával na Európu aj cez fľašu, debut zvládol na jednotku

Na snímke hore Jaroslav Janus (Slovan) chytá strelu a Anttiho Jaatinena (dole JYP) v hokejovom zápase European Trophy medzi HC Slovan Bratislava a JYP Jyväskylä 24. augusta 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Jaroslav Janus má v HC Slovan skúšobný kontrakt do konca augusta, potom sa vedenie musí rozhodnúť, či ročnú zmluvu s 22-ročným gólmanom podpíše alebo nie.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Okrem Miroslava Šatana, ktorého hviezdny návrat do slovanistického dresu bol udalosťou číslo jeden v piatok na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, nezostal v zápase European Trophy proti JYP Jyväskylä v tieni ani ďalší "comeback".

Brankár Jaroslav Janus pôsobil v belasom len v rámci mládežníckych kategórií, teraz už má za sebou aj seniorský štart. A hneď ho aj okorenil čistým kontom.

V zápase si počínal suverénne, bravúrne zákroky zaznamenal pri 2-3 výborných príležitostiach fínskeho majstra, ktorého hráči naňho do konca zápasu nedorástli. Spolu kryl 29 striel súpera.

"Som rád, že sa mi to podarilo aj so 'shutoutom', ale hlavne sme chceli veľmi vyhrať pred domácim publikom. Ťažký zápas z toho hľadiska, že som nastúpil v Európe po dlhom čase a rovnako i v Slovane," komentoval svoj výkon Janus, ktorý sa naposledy v Slovane predstavil v roku 2007, ešte však v juniorskom tíme.

"Snažil som sa spraviť technicky všetko správne, vychádzalo mi to. Chalani však hrali super, v obrane i v útoku, vždy sa vracali a sypalo to aj gólovo. Bola to zábava na ľade." Janus už vedel o svojom štarte deň vopred. "Už vo štvrtok mi tréner povedal, že sa mám pripraviť, že budem chytať v zápasoch, ktoré budú cez víkend. Nulu som nemal už poriadne dlho a určite poteší, hlavne v úvode sezóny."


Odchod v 1. minúte

Na snímke brankár Slovana Jaroslav Janus v hokejovom zápase European Trophy medzi HC Slovan Bratislava a JYP Jyväskylä 24. augusta 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Na úvod stretnutia v Orange Arene zaujala aj brankárska kuriozita - Janus odkorčuľoval hneď v 1. minúte na striedačku a nahradil ho Hostikka. Ešte pred tým, než fanúšikovia mohli začať rozoberať katastrofický scenár s jeho zranením, či inou indispozíciou, sa Janus do bránky po niekoľkých desiatkach sekúnd vrátil. Dôvod jeho odchodu na striedačku bol jednoduchý, ale aj prozaický.

"Iba som si šiel pre pitie, pre fľašku na bránke. V Európe je však pravidlo, že brankár nemôže iba tak prísť na striedačku, ak tak urobí, musí sa vymeniť s náhradníkom. Ville tam teda šiel a spravil hneď aj jeden zákrok. Myslel som si, že si zapíšem prvý puk v zápase ja, ale jemu sa to podarilo skôr," usmieval sa slovenský hrdina z MS 20-ročných v roku 2009, kde s reprezentáciou dosiahol 4. miesto.


Sezóny v zámorí

Janus strávil posledné sezóny v zámorí, no brankárska politika v jeho Tampe Bay ho prinútila oddialiť ciele, ktoré spájal s nádejou presadiť sa v NHL. Lightning nakúpili dvoch ďalších brankárov pred sezónou - Švéda Andersa Lindbäcka angažovali z Nashville, zámorie prichádza dobyť aj Riku Helenius ako najlepší brankár fínskej ligy, v klube zostal Mathieu Garon a pred Janusom je v hierarchii aj jednotka z farmy v Norfolku Dustin Tokarski.

Podľa Slováka, ktorý s Norfolkom dvíhal nad hlavu v minulej sezóne aj prestížny Calder Cup, je to príliš široká konkurencia na to, aby sa vidina štartu v najlepšej lige sveta preňho nateraz nevzdialila. "Nechcel by som byť napríklad trojkou na farme a chytať každý 9. zápas alebo podobne. Preto som sa rozhodol pre Európu."


Skúšobný kontrakt

Na snímke Jaroslav Janus (Slovan) v hokejovom zápase European Trophy medzi HC Slovan Bratislava a JYP Jyväskylä 24. augusta 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovan a jeho tréner Rostislav Čada majú teraz príjemné problémy so širokými možnosťami v bránke. K dispozícii je Branislav Konrád, Fín Ville Hostikka, mladík Adam Trenčan a teraz pribudol medzi žŕdky aj Janus. Pre sezónu Kontinentálnej hokejovej ligy bude musieť popri Trenčanovi z kola von aj ďalší brankár, Janus však boj o pozície nerieši a je rád, že sa môže ukázať a presvedčiť o svojich výkonoch.

Skúšobný kontrakt má do konca augusta, potom sa vedenie musí rozhodnúť, či ročnú zmluvu s 22-ročným gólmanom podpíše alebo nie. "Dúfam, že si miesto vybojujem. Som rád, že som aj dnes dostal šancu. Prioritou je nateraz chytať KHL, spravím pre to všetko. O rok sa však znovu chcem vrátiť do zámoria," dodal s odhodlaním Janus.