Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

Ekologické dni na farme v Liptovskej Tepličke

Foto: TASR

Návštevníci vidieli ukážku starej a novej poľnohospodárskej techniky, ukážku pasenia zvierat a výstavu netradičných plodov z teplických záhrad a polí.

Liptovská Teplička 1. októbra (TASR) - Ekologické dni na farme v Liptovskej Tepličke sa uskutočnili v dňoch 28. a 29. septembra.
Podujatie sa konalo v okolí teplických pivničiek, ktoré sú európskym unikátom a amfiteátra. Návštevníci sa mohli tešiť na ochutnávku regionálnych špecialít z bio produktov vyrobených v Poľnohospodárskom podielnickom družstve (PPD) v Liptovskej Tepličke.

Pochutnať si mohli na baraňom guláši, baraních klobáskach, sto percentnej ovčej bryndze, na zemiakovej babe od prababičky a na mnohých ďalších dobrotách. Pripravený bol aj sprievodný program. Návštevníci mohli vidieť ukážku starej a novej poľnohospodárskej techniky, ukážku pasenia zvierat a výstavu netradičných plodov z teplických záhrad a polí. Pripravená bola aj prednáška o ekologickom hospodárení. Deti súťažili o najkrajšiu zemiakovú pohľadnicu a najkrajší obrázok. Dospelí mohli súťažiť v hode vidlami. „Túto akciu organizujeme už piaty rok. Teraz sme to však vďaka sponzorovi Pro Tatry a v spolupráci s obcou mohli pripraviť vo väčšom rozsahu, hovorí predsedníčka PPD Anna Glejdurová. Ľuďom sa tu páči a to nás veľmi teší. Chceme aby ľudia ochutnali aj niečo iné na čo sú zvyknutí, napríklad baraní guláš“, dodala na záver.
Návštevníkov neodradilo ani chladné počasie o čom svedčí ich hojná účasť. Poľnohospodárske podielnické družstvo plánuje túto vydarenú akciu opakovať aj po ďalšie roky.
Obec Liptovská Teplička leží v hornej časti Čiernovážskej doliny v Teplickej kotline na severnom úpätí Nízkych Tatier, asi osem kilometrov južne od Štrby a 20 kilometrov juhozápadne od Popradu. Obcou preteká Teplička, ktorá sa na jej severnom okraji vlieva do Čierneho Váhu.



Júlia Milanová, Gymnázium P. U. Olivu Poprad