Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Súboj veľmajstrov aj herecké hviezdy prinesie Štiavnický šach

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Banskoštiavnické Námestie sv. Trojice sa v sobotu 9. júla premení na miesto s programom, ktorý vyvrcholí súbojom špičkových šachových veľmajstrov naslepo so živými figúrkami.

Banská Štiavnica 6. júla (TASR) - Banskoštiavnické Námestie sv. Trojice sa v sobotu 9. júla premení na miesto plné živej histórie s bohatým programom, ktorý vyvrcholí súbojom špičkových šachových veľmajstrov naslepo so živými figúrkami. Konať sa tu bude Štiavnický živý šach, akcia, na ktorej organizátori očakávajú návštevu niekoľkých tisícov divákov.

Podľa Rastislava Marka z banskoštiavnického Mestského úradu bude už od 10.00 h otvorený jarmok, na ktorý sa v tomto roku prihlásila takmer stovka predajcov remeselných a handmade produktov. Hlavný program sa začne o 12.00 h krátkym sprievodom od budovy Kultúrneho centra a po jeho otvorení sa pred divákmi budú striedať predstavenia šermiarov, hudobníkov, sokoliarov, kaukliarov či žonglérov s ohňom.

Chýbať nebude ani simultánka, v ktorej nastúpia hlavní protagonisti dňa Sergej Movsesjan a Jan–Krzysztof Duda, každý proti desiatim súperom súčasne. "Popoludňajší program spríjemní aj scénka, v ktorej sa predstavia známi herci Marek Majeský, Milan Bahul, Júlia Horváthová a Dominika Kavaschová," priblížil Marko.

Vyvrcholením celej akcie bude partia živého šachu, ktorá sa začne o 21.00 h na Námestí sv. Trojice. Šachoví veľmajstri si nechajú zaviazať oči a tak odohrajú partiu, ktorú na obrej šachovnici znázorní 32 šermiarov. V tomto roku bude podľa Marka využitá aj LED obrazovka, ktorá umožní vidieť dianie na námestí aj tým, ktorí sa nedostanú úplne blízko k veľkej šachovnici.

Podujatie so sebou prinesie do centra mesta aj dopravné obmedzenia. Prvé z nich nastanú už vo štvrtok 7.7., keď dôjde k obmedzeniu premávky na Námestí sv. Trojice. "Tieto budú pretrvávať až do piatka 8. júla, premávka ale ešte bude možná. Po 15.00 h dôjde k postupnej uzávere námestia, ktorá potrvá až do nedele 10. júla 06.00 h," dodal Marko.

Podujatie organizuje mesto Banská Štiavnica v spolupráci so Šachovým klubom Banská Štiavnica a s hlavnou finančnou podporou Medzinárodného vyšehradského fondu a BBSK.