Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Import

Británia zakáže vstup na OH lídrom, ktorí porušujú ľudské práva

Mahmúd Ahmadinedžád Foto: TASR/AP

Vyjadrenia prišli niekoľko dní po tom, čo iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád povedal, že túžil byť na londýnskych olympijských hrách, ale Británia ho nie je ochotná hostiť.

Londýn 23. mája (TASR) - Veľká Británia zakáže lídrom, obvineným z porušovania ľudských práv, pricestovať do Británie na XXX. letné olympijské hry v Londýne.

Námestník britského ministra zahraničných vecí Jeremy Browne uviedol dnes zákonodarcom, že ľuďom spájaným s takýmito zločinmi nepovolia vstup do krajiny - za predpokladu, že existujú presvedčivé a nezávislé dôkazy o porušovaní ľudských práv. Browne v písomnom vyhlásení dodal, že akákoľvek osoba, podliehajúca zákazu cestovania uvaleného Európskou úniou alebo Organizáciou Spojených národov (OSN), nebude v Británii vítaná.

Vyjadrenia prišli niekoľko dní po tom, čo iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád povedal, že túžil byť na londýnskych olympijských hrách, ale Británia ho nie je ochotná hostiť. Ahmadínežád, ktorého citovala iránska oficiálna tlačová agentúra IRNA, vyhlásil, že si želal byť "po boku iránskych športovcov", ale Briti ho tam nechcú.

Letné olympijské hry sa budú konať od 27. júla do 12. augusta.