Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Brežania lákajú aj na chuť fazuľovo-kapustovej sobášnice

U tých, ktorí ešte o fazuľovo-kapustovej polievke nepočuli, môže táto kombinácia vyvolať rôzne reakcie, no miestni sa zhodujú v tom, že ide o chutné tradičné jedlo ich predkov.

Brehy 7. apríla (TASR) – Jedným z tradičných lákadiel na podujatiach, ktoré pravidelne organizujú v obci Brehy, je aj miestna špecialita tzv. sobášnica. U tých, ktorí ešte o fazuľovo-kapustovej polievke nepočuli, môže táto kombinácia vyvolať rôzne reakcie, no miestni sa zhodujú v tom, že ide o chutné tradičné jedlo ich predkov.

"Má naozaj dobrú chuť. Varí sa takisto ako fazuľa, len, keď sú už fazuľa a zemiaky uvarené, tak sa pridá kyslá kapusta a polievka sa zatrepe," vysvetlila Mária Fialová z občianskeho združenia (OZ) Brežan. V dobrej sobášnici by však podľa jej slov nemalo chýbať dobré údené mäso.

Sobášnica nechýbala ani na tohtoročných veľkonočných tvorivých dielňach, ktoré organizovalo OZ Brežan pred Veľkou nocou. Ide o jedno z tradičných podujatí, prostredníctvom ktorých sa v obci snažia pripomínať staré dedinské tradície. Výrobu košíkov pod vedením zručného miestneho majstra Čakloša, hlinených výrobkov či tkanie kobercov na krosnách si mohli návštevníci dielní vyskúšať aj osobne. Na podujatí nechýbali ani výrobcovia veľkonočných kraslíc a rôznych dekorácií.

Svoje zastúpenie tu mali aj tradičné vanilkové oblátky od 70-ročnej Heleny Bobokovej. Tá sa ich pečeniu venuje už niekoľko desiatok rokov. Odskúšané má rôzne variácie ako napríklad bryndzové či škoricové, no najosvedčenejšie a najchutnejšie ostávajú stále vanilkové. "My sme to piekli odjakživa. Kedysi sme mali tradičné kliešte. Tie sa nahrievali na šporáku, že sa zobrala dole platnička jedna a tam sa to prehrialo. Jeden musel dávať pozor viacej na to kúrenie a ten jeden už len otváral a zatváral a nožom zberal dole," zaspomínala si.

S rovnakým cieľom pripomínať a uchovávať tradície už niekoľko rokov organizujú v obci aj Brežské remeselné dvory. Typické dedinské domy sa počas podujatia premieňajú na tematicky zamerané dvory. V jednom sa varia miestne špeciality, v druhom tkajú koberce a domáce plátno, v ďalšom zase vyrábajú hlinený riad. Súčasťou podujatia je aj prehliadka pamätnej izby v klube dôchodcov. Tá verne zobrazuje kópiu života starých obyvateľov Brehov. Podujatiu predchádza hasičský bál, po ňom zase nasleduje už tradičná hasičská súťaž – memoriál Karola Marušku.