Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Bratislavské deti sa cez prázdniny hrajú na detektívov histórie

Staromestské deti počas tohto mesiaca priamo v uliciach a na námestiach Starého Mesta objavujú históriu.

Bratislava 16. júla (TASR) - Denný detský tábor je súčasťou projektu Poznaj Staré Mesto. Na rozdiel od iných denných táborov, deti cestujú v čase: hrajú sa na historikov, archeológov a novodobých dobrodruhov. Odhaľujú históriu mesta vlastnými rukami a na vlastnej koži zábavnou formou.„Je iné učiť sa z učebníc dejepisu a vedieť to potom iba memorovať, ako môcť niečo zistiť sám, pozrieť si to vlastných rukách a pritom súťažiť s inými deťmi v šikovnosti,“ povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová. Detský tábor organizuje Staré Mesto vďaka podpore Nadácie VÚB. Každý týždeň sa doň môže prihlásiť 40 detí.
Každodenný program sa skladá aj z aktivít v teréne. Deti na Bratislavskom hrade odhaľovali jeho dejiny vďaka hre s indíciami. V piatok 13. júla boli na prehliadke inak zatvoreného Pisztoryho paláca (bývalého Leninovho múzea). V pondelok 16. júla začína ďalší turnus detí hľadať v meste stopy nositeľa Nobelovej ceny za fyziku Filipa Lenarda, rodáka z Prešporku, ktorý si vzácnu cenu prebral už v roku 1905. V rámci tvorivých aktivít sa deti dozvedia aj kde bola v meste vôbec prvá podzemná garáž a v Grassalkovichovej záhrade budú pátrať po zmiznutej fontáne. Pre zástupcov médií je pripravené v pondelok 16. júla o 14.00 hod. stretnutie v Prezidentskej záhrade.Tábor sa koná do 27. júla, posledný turnus sa začína v pondelok 23. júla. Cena je 59 eur na týždeň, v cene je strava, preprava detí, vstupné aj dozor.
Prihlásiť sa možno na adrese: eva.kostalova@staremesto.sk.
Projekt Poznaj Staré Mesto sa konal počas celého roka, v rámci školských aktivít sa výletov po Bratislave a prehliadok mesta zúčastnilo viac ako 660 žiakov. Program vyvrcholil televíznym kvízom v TV Bratislava. Pre širokú verejnosť boli pripravené bezplatné vychádzky so sprievodkyňou a prednášky na historické témy.
TASR informoval Tomáš Halán, hovorca Miestneho úradu MČ Bratislava - Staré Mesto.
Foto: Tomáš Zubčák/TASR