Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

B-complex: Je nezmyselné odsudzovať tých, ktorí počúvajú iné žánre

Ilustračné foto Foto: TASR

Nevitamínový B-complex sa vlastným menom volá Matúš Lenický. Vyštudoval VŠMU a do povedomia ľudí vstúpil hlavne nahrávkou Beautiful lies. Vystriedal mnoho štýlov, až nakoniec zakotvil pri drum&bassi

Nevitamínový B-complex sa vlastným menom volá Matúš Lenický. Vyštudoval VŠMU a do povedomia ľudí vstúpil hlavne nahrávkou Beautiful lies. Počas svojich 28 rokov vystriedal mnoho štýlov cez rave, hardcore, trance a psytrance až nakoniec zakotvil pri drum & bassi. Je členom 300H (300 Hrmených) s DJmi Irisom,Tasunom, Verbalom a X2umom. Drum&bassi hudobníci nevystupujú pod vlastnými menami, ale pod prezývkami, ktoré viac utkvejú ľuďom v pamäti. Tak to je samozrejme aj u Matúša, ktorý odmietol používať skratku svojho priezviska „Lenin“ a rozhodol sa pre B-complex, čo má momentálne znamenať „byť zložitý“. „V hudbe sa snažím robiť zaujímavé a zložitejšie veci“ vysvetľuje Matúš. Slováci sú na tieto prezývky menej zvyknutí, a aj to je dôvod, prečo nášho rodáka často radia k zahraničným interpretom. Matúš začínal v svojej hudobnej činnosti pomerne skoro. Ako 14-ročný už púšťal piesne v Dume, po ktorej sa jeho kariéra začala viac rozvíjať. Práve malé kluby doteraz viac preferuje než festivalové areály. A prečo? „Človek im pri hraní vidí do očí. Vidno, či sa bavia a či nie, kedy chcú skákať...“ ozrejmuje.
Jeho rodičia ho nikdy do ničoho netlačili, ale ani otvorene nepodporovali. „Počkali si na ten správny čas.“ hovorí Matúš. Ako všetci rodičia sa ale boja o svojho cestujúceho syna, ktorý je žiadaný doma i v zahraničí a tešia sa z jeho úspechov a ocenení. „Svojím úspechom im to chcem teraz vrátiť.“ dodáva. Matúš je najväčším priaznivcov drum&bassu, ktorý si ho získal pre svoju dynamickosť a možnosť obsiahnuť viacero žánrov, či už je to techno, metal, jazz. Práve z tohto dôvodu sa nezaraďuje iba k jednému hudobnému štýlu. Sám vyrastal na Krymovi a Nohavicovi a obdivuje Beatles. „Zdá sa mi nezmyselné odsudzovať tých, ktorí počúvajú iné žánre. Podobá sa to na náboženstvo. Byť fanúšikom je v poriadku, ale všetko má svoju hranicu.“ duchaplne konštatuje.
Ilustračné foto
Foto: TASR


Pri tvorbe je podľa jeho slov ťažké vymyslieť niečo nové a zároveň autorské a stanoviť správnu mieru, do kedy treba nad produktom pracovať. „Treba sa dostatočne odlišovať.“ Samého ho teší záujem ľudí, ktorí začínajú objavovať nahrávky z čias, keď jeho meno ešte nebolo verejne známe. Poznajú teda jeho tracky, ale poznajú aj jeho samotného? „Všímajú si hlavne moje dlhé vlasy. Inak keď sa niekto prehnane pozerá si myslím, že som špinavý a prekvapí ma to.“ Ako vyzerá taký jeho bežný týždeň? „Cez víkend odrobím v priemere 40 hodín, čo predstavuje regulárny pracovný týždeň. Niekedy sa cítim ako kamionista, ale nesťažujem sa. Počas týždňa zase riešim iné záležitosti - promotion, kancelárske veci, fotenia...“ opisuje. Sám pociťuje dlhodobejšiu únavu prameniacu z neustáleho kolobehu hrania a cestovania. „Žijem si síce svoj splnený sen, ale spájajú sa s ním veci, ktoré sú fyzicky aj psychicky náročné,“ dodáva. A my len ticho môžeme súhlasiť.

B-complex nie je iba osoba verejná, ale aj súkromná, so svojim voľným mimohudobným časom. V minulosti sa venoval hádzanej, v ktorej bol veľmi šikovný a talentovaný. V súčasnosti sa venuje čítaniu kníh, hraniu počítačových hier, pozeraniu seriálov, zábave s priateľmi a sporadicky si zahrá aj futbal. V posilňovni ho ale určite nenájdete – je zástanca rýchlosti a väčšej aktivity.

Za sebou má najväčšiu drum&bassovú akciu na Slovensku Hospiitality a v blízkej dobe ho uvidíme v lete na Grapefeste. Pohodu, ktorá ho preslávila, tento rok odmietol, aby sa ľuďom neopočúval a aby poskytol možnosť presadiť sa aj iným autorom. Momentálne sa chystá sústredene pracovať na novom albume - samotná tvorba neustálym hraním len trpí. „Cítim, že po odstupe prišiel ten správny čas a teším sa na to.“ A tešíme sa aj my :)

Lucia Rusnáková, Univerzita Komenského Bratislava