Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Ako si prázdniny a letné dni užiť v zdraví

Foto: Tomáš Vachút/TASR

Dlhodobým problémom počas letných prázdnin je zvýšená úrazovosť detí, vysoká záťaž organizmu zo slnečného žiarenia, nárast počtu dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú deti

Sereď 18. júla (TASR) - Najväčším problémom, ktorému sme v lete denne vystavovaní je vysoká záťaž organizmu zo slnečného žiarenia. „Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním,“ povedala pre Školský servis TASR Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Výnimočná musí byť počas letných mesiacov aj starostlivosť o deti. „Jedným z rizík, ktoré hrozia deťom s nastávajúcim teplým počasím, je výskyt úžehu. Vzniká intenzívnym, priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok dieťaťa. Pozorujeme ho u detí, ktoré v horúčavách nemajú prikrytú hlavu a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou,“ uviedla Skalická. Odporúča dodržiavanie najmä pitného režimu, kde sú deti oveľa náchylnejšie na dehydratáciu ako dospelí. Dlhodobým problémom je aj zvýšená úrazovosť počas letných prázdnin.
Ilustračné foto
Foto: TASR
Deti sa venujú najrôznejším druhom športu, prinášajúcim aj riziko úrazov, ktoré častokrát dieťa trvalo invalidizujú. Je to najmä v dôsledku prázdnin - deti sú viac uvoľnené a oveľa menej sústredené. To vysvetľuje aj nárast počtu dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú aj deti. Je potrebné dieťa poučiť o bezpečnostných zásadách a pomôckach ako sú napríklad chrániče a nepreceňovať svoje fyzické sily.

Rady, ktoré je nutné dodržiavať v letných mesiacoch:

Pitný režim - dospelý človek by mal počas dňa vypiť aspoň tri litre vody. Potreba pitia závisí nielen od teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Nápoje by sa mali prijímať v menších dávkach najlepšie vlažné. Do pitného režimu sa však nezapočítavajú nápoje, ktoré obsahujú cukor, kofeín, chinín a alkohol.

Stravovanie - strava má byť v týchto mesiacoch vyvážená a pestrá, ľahko stráviteľná s obsahom všetkých dôležitých živín. Vhodné sú celozrnné výrobky, ovocie a zelenina, zemiaky a strukoviny, nízkotučné mliečne výrobky... Výnimočnú pozornosť musíme venovať potravinám, ktoré sa kazia. Dôraz kladieme na dodržiavanie potrebnej teploty, ale aj na ostatné hygienické zásady.

Odev - podľa možnosti by mal byť svetlých farieb, ľahký, vzdušný, voľného strihu z prírodných materiálov. Syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu, preto sa neodporúčajú. Nesmieme zabudnúť ani na pokrývku hlavy, ktorá nás chráni pred úpalom.

Slnenie - na „opaľovanie“ sú vhodné ranné hodiny a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade návštevy kúpaliska či pobytu vo voľnej prírode sa odporúča od 10.00 do 16.00 h zdržiavať na tienistom mieste. Dôležité je používať krémy s vysokým UV faktorom. Domácnosť a aktivity - vlastnú domácnosť je potrebné uchrániť od slnečného žiarenia, napríklad pomocou žalúzií alebo roliet. Samozrejme, vhodné je vetrať alebo použiť ventilátor. Ten však nikdy nesmerujeme priamo na telo. Aktivity by starší a chronicky chorí ľudia mali vykonávať, pokiaľ sa dá, iba ráno a večer.

Matej Horňák, Obchodná akadémia Sereď