Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Olympijskí športovci z Ruska vyhrali B-skupinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Olympijskí športovci z Ruska získali v dnešnom zápase proti USA tri body a postupujú priamo do štvrťfinále.

Pjongčang 17. februára (TASR) - Olympijskí športovci z Ruska zdolali vo svojom treťom zápase na ZOH v Pjongčangu hokejistov USA hladko 4:0. So ziskom šiestich bodov sa stali víťazmi "slovenskej" B-skupiny a zabezpečili si tak priamy postup do štvrťfinále. Američania v skupine vybojovali štyri body a obsadili 3. miesto, o štvrťfinále sa pobijú v kvalifikácii.

V sobotňajšom šlágri v Hokejovom centre v Kangnungu, v ktorom bol jedným z hlavných rozhodcov Slovák Jozef Kubuš, mali OŠR od úvodu herne navrch. Dvoma gólmi ich naštartoval Nikolaj Prochorkin, ďalšie dva pridal skúsený Iľja Kovaľčuk.

B-skupina

OŠR - USA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 8. Prochorkin (Mozjakin, Barabanov), 23. Prochorkin (Širokov, Mozjakin), 40. Kovaľčuk (Andronov), 41. Kovaľčuk (Vojnov, Andronov). Rozhodovali: KUBUŠ (SR), Öhlund - Pihlblad (obaja Švéd.), Lederer (ČR), vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.

OŠR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovaľčuk - Kaprizov, Dacjuk, Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Mozjakin, Grigorenko, Telegin - Kablukov USA: Zapolski – Sanguinetti, Gunderson, Gilroy, Welch, Blum, Billins, Wisniewski – Butler, Greenway, Bourque – Little, Roe, O'Neill – Donato, Arcobello, Terry – Gionta, McCarthy, Stoa - Kolarik


V prvej tretine mali mierne navrch Olympijskí športovci z Ruska, ktorým sa podarilo v 8. minúte otvoriť skóre. Po kombinácii na jeden dotyk skóroval po prihrávke Mozjakina a Barabanova zblízka nepokrytý Prochorkin. V 17. minúte mohol vyrovnať Donato, jeho strelu ale zastavila žŕdka.

Na začiatku druhej tretiny prišiel druhý ruský úder, Prochorkin ukryl svoju strelu za obrancu a prekvapil Zapolského - 2:0. Hru potom rozkúskovali početné vylúčenia, na ľade sa začalo ostriť, po šanci Roya sa spustila prvá šarvátka, následne sa Prochorkin pustil do Bourquea. To však nijako nenaštrbilo koncentráciu ruského tímu, ktorý sekundu pred druhou sirénou zvýšil náskok na 3:0 zásluhou presnej delovky Kovaľčuka.

Skúsený kanonier bol dovtedy herne nevýrazný, ale gól ho napokol a v úvode tretej časti pridal druhý zásah. Zborná bola v laufe, točila Američanov v ich obrannom pásme a svojimi akciami bavila divákov. Kovaľčuk bol blízko hetriku, na druhej strane mal dobrú šancu na zníženie Little, ale skóre sa už nezmenilo.