Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Hokej

Záborský odmieta reprezentovať, za Slovensko si už nezahrá

Slovenský hokejový útočník Tomáš Záborský v drese Slovenska Foto: TASR/Michal Svítok

Záborský nastúpil za národný tím v 28 zápasoch, v ktorých strelil šesť gólov.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Záborský sa rozhodol vo veku 26 rokov ukončiť reprezentačnú kariéru. Informoval o tom vo svojom pondelkovom vydaní denník Nový Čas.

K tomuto kroku ho viedlo viacero dôvodov. Krídelníka IFK Helsinki už podľa jeho slov nebaví počúvať, aký je "nevďačný, arogantný a odmieta pozvánky do národného tímu". "Chcel by som oznámiť ukončenie reprezentačnej kariéry. Je mi to ľúto, že som doteraz nedokázal svojimi výkonmi, štatistickými výsledkami v juniorských a teraz seniorských súťažiach vo Fínsku či predtým v KHL a zodpovedným prístupom k hokeju presvedčiť funkcionárov pri reprezentácii a v neposlednom rade fanúšikov hokeja, že patrím k stabilným hráčom v národnom mužstve. Neustále čelím kritike zo strany funkcionárov a aj fanúšikov, že sa zámerne vyhýbam účasti na zrazoch rôznymi výhovorkami, ako je zranenie či povinnosti v klube. Všetko má svoje objektívne príčiny, ktoré nikto mne neakceptuje," uviedol Záborský v stanovisku, ktoré poskytol Novému Času.

"V minulosti som sa zúčastňoval na prípravných zápasoch, podával som výborné výsledky, ale
aj napriek tomu som sa nezmestil do reprezentačnej zostavy. Ako hráč mám záväzky voči svojmu klubu, povinnosť byť zdravotne fit. Chcem hrať hokej, lebo ma baví, a nie neustále počúvať, že som nevďačný, arogantný a odmietam reprezentovať Slovensko,"
dodal.

Vedenie hokejovej reprezentácie a Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) berú Záborského rozhodnutie na vedomie, bližšie ho ale komentovať nebudú. "Je to Tomášove rozhodnutie. Už v minulosti sa stalo, že počas sezóny dával prednosť pred reprezentáciou klubu. Nikdy som sa žiadnemu hráčovi, čo sa týka reprezentácie, neprosil, a nebude to tak ani v tomto prípade," uviedol tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek v stanovisku zverejnenom na oficiálnej webstránka SZĽH.

Záborský chýba v nominácii na nadchádzajúci Nemecký pohár, keď svoju neúčasť zdôvodnil klubovými povinnosťami. Jeho Helsinki však hrajú záverečný zápas pred reprezentačnou prestávkou v utorok, kým Slováci odohrajú prvý duel na turnaji v Mníchove až v piatok proti Kanade. "Hráči zo Sparty sa v stredu pripoja k tímu, myslím, že rovnako mohol aj on. Je to pre mňa sklamanie," komentoval situáciu ohľadne Záborského ešte minulý týždeň v stredu kouč Vůjtek.

Záborský nastúpil za národný tím v 28 zápasoch, v ktorých strelil šesť gólov. Svoju krajinu reprezentoval na MS 2013 v Helsinkách i na februárových ZOH v Soči.