Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Po dôležitom zápase prvá víťazná slovenská radosť

Na snímke v popredí Karol Sloboda (Slovensko), uprostred Andreas Martinsen (Nórsko) a vpravo brankár Ján Laco (Slovensko) v zápase Slovensko - Nórsko na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v stredu 14. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dôležitou súčiastkou v motore slovenského mužstva bol opäť brankár Ján Laco.

Minsk 14. mája (TASR) - Už aj slovenskí hokejisti okúsili, akú príchuť má víťazná radosť na MS v Minsku. V stredajšom dôležitom súboji A-skupiny zdolali Nórsko 5:2 a udržali sa v boji o štvrťfinálovú účasť. Na pocit z prvého triumfu čakali štyri zápasy, žiadané body prišli v tej najvhodnejšej chvíli.

Nagyov gólový apetít

Štvorgólový apetít v prvej tretine náročného stretnutia len podčiarkol fakt, že ani jedno z mužstiev nemalo v úmysle čakať na chyby súpera. Vyrovnané skóre 2:2 vydržalo až do času 39:42, keď Nagyova presná strela švihom spoza obrancu vymietla pavučiny z pravého horného rohu Haugenovej bránky. Po ďalších dvoch góloch v tretej časti hry sa tak Slováci mohli tešiť nielen z prvého víťazstva na šampionáte, ale aj zo stále živej možnosti na účasť vo štvrťfinále. "Konečne sme hrali náš hokej. Korčuľovali sme, strieľali a padlo nám to tam. Povzbudili sme sa v kabíne aj pred treťou tretinou. Vedeli sme, že už to musíme dotiahnuť do víťazného konca," uviedol Martin Marinčin, ktorý si v dueli pripísal jednu asistenciu a tri plusové body.
Na snímke radosť hráčov Slovenska po strelení štvrtého gólu, zľava Marek Ďaloga, strelec gólu Ladislav Nagy a Miroslav Šatan v zápase Slovensko - Nórsko (5:2) na MS 2014 v ľadovom hokeji v A-skupine v Aréne Čižovka v Minsku v stredu 14. mája 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Rovnako úspešný zápas z hľadiska produktivity má za sebou aj Marek Ďaloga. Najskôr v prvej tretine prihral Mikúšovi na realizáciu druhého slovenského gólu a v 48. minúte sa po priťuknutí od brankára Laca podieľal na upokojujúcom štvrtom presnom zásahu, druhom z hokejky Nagya. "Zdôraznili sme si, že tretie tretiny nám nevychádzajú. Dnes sme k tomu pristúpili tak, ako sme mali. Hrali sme zodpovedne zozadu a vyšlo to. Vedeli sme, že Nóri majú zápas v nohách a práve preto sme nechceli poľaviť. Zvládli sme to," radoval sa po zápase obranca Pardubíc.

Lacov čarovný zásah

Dôležitou súčiastkou v motore slovenského mužstva bol opäť brankár Ján Laco. V zápase proti Nórsku čelil 20 streleckým pokusom súpera, a hoci dvakrát inkasoval, niekoľkými dobrými zákrokmi držal tím nad vodou v hre o prvé body a ďalšiu budúcnosť. "Odľahlo mi. Po troch zápasoch a jednom získanom bode z nich sú tieto tri zlaté. Veľmi nám to pomohlo. Podarilo sa nám dať pekné góly, pomohlo nám aj šťastie. Stále sme chceli hrať svoju hru, obetavosť bola veľká a som rád, že máme z dnešného stretnutia tri body. Ešte nič nekončí, no musíme bojovať ďalej," uviedol pre RTVS Laco.



Práve jeden z jeho zásahov má najlepšie vyhliadky stať sa najlepším zákrokom šampionátu. V 16. minúte vyrazil puk po strele od modrej priamo na hokejku doražajúceho Trygga, ktorý mal pred sebou už len prázdnu bránku. Slovenský brankár sa však prezentoval parádnym reflexom, keď inštinktívne vložil do voľného priestoru hokejku a čepeľou zabránil puku preletieť cez čiaru do siete a Nórom dostať sa do vedenia.

Zverenci Vladimíra Vůjteka majú k dispozícii deň voľna, po ktorom ich v piatok o 19.45 SELČ čaká priebežný líder A-skupiny Švédsko.