Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Brankár Luongo sa po ôsmich rokoch vracia do Floridy

Roberto Luongo Foto: TASR/AP

V súvislosti s Luongom sa špekulovalo o trejde už v roku 2012, keď ho v play off o Stanleyho pohár vytlačil z postu brankárskej jednotky Cory Schneider.

Vancouver 5. marca (TASR) - Kanadský hokejový brankár Roberto Luongo už nebude v zámorskej NHL obliekať dres Vancouveru. Vedenie Canucks ho spoločne s krídelníkom Stevenon Anthonym vymenilo do Floridy za švédskeho gólmana Jacoba Markströma a útočníka Shawna Matthiasa. Informoval o tom portál tsn.ca. Luongo sa vracia do Floridy po ôsmich rokoch.

V súvislosti s Luongom sa špekulovalo o trejde už v roku 2012, keď ho v play off o Stanleyho pohár vytlačil z postu brankárskej jednotky Cory Schneider. Po skončení olympijského hokejového turnaja v Soči sa v kuloároch opäť začalo hovoriť o Luongovej výmene, tréner "kosatiek" John Tortorella totiž uprednostňoval Eddieho Lacka. "Výmena ma zaskočila, nečakal som, že príde práve teraz. Za Vancouverom nám síce bude s rodinou ľúto, ale je pred nami nová výzva. Som nadšený a veľmi sa teším na zmenu," povedal pre zámorské médiá Luongo ešte pred zápasom Canucks vo Phoenixe, ktorý už sledoval ako hráč Floridy.

Skúsený brankár vychytal v tejto sezóne 19 víťazstiev s úspešnosťou zákrokov 91,7 percenta a s priemerom 2,38 gólu na zápas. Celkovo má v kariére na konte 367 víťazstiev a spomedzi aktívnych brankárov je druhý za Martinom Brodeurom z New Jersey. Luongovi, ktorý o mesiac oslávi 35 rokov, plynie štvrtý z 12-ročného kontraktu v hodnote 64 miliónov dolárov. Generálny manažér Floridy Dale Tallon oznámil, že Canucks budú na základe dohody Luongovi platiť 15 percent z platu až do konca kontraktu. "Podarilo sa nám uloviť veľkú rybu. O Luongovi sme s generálnym manažérom Vancouveru Mikeom Gillisom hovorili už počas uplynulej sezóny, v pondelok sme opäť otvorili diskusiu a napokon sme dospeli k dohode. Našim cieľom v najbližších rokoch je získať Stanleyho pohár a k tomu potrebujeme kvalitného brankára, akým je práve Luongo," povedal Tallon.

V tejto sezóne však Panthers, kde pôsobí slovenský útočník Tomáš Kopecký, s najväčšou pravdepodobnosťou do play-off nepostúpia a stalo by sa tak trinásty krát z posledných 14-tich sezón. Kanadský reprezentant sa tak vracia na miesto, kde v NHL začínal. V drese Floridy odchytal päť sezón od 2000/2011 do 2005/2006 a v 23. júna 2006 ho Panthers vymenili do Vancouveru. Vo Floride vytvorí brankársku dvojicu s Timom Thomasom, proti ktorému chytal vo finále Stanley Cupu v roku 2011. Thomas vtedy chytal za Boston a Bruins vyhral pohár v napínavej sedemzápasovej sérii.